(repost från 16:e okt 2013)
Det är så enkelt att tänka att omega3 är bra och omega6 är dåligt.
Men så enkelt är det såklart inte.
Det är lättare om man tar det från grunden.
Jag läser just nu "Födan vi är anpassade till" av Jenny Reimers.
Hon tar upp mycket tänkvärt.
Linolensyra (omega3) och linolsyra (omega6) kan man säga är grunden.
De är kortare fleromättade växtfettsyror.
Linolensyra fanns redan rikligt i algerna i urhavet.
Planktonätande fisk omvandlar linolensyran till EPA, eikosapentaensyra.
Det betyder att fettsyran har blivit långkedjad, men är fortfarande omega3.
Linolsyra finns i fröer, kärnor och nötter.
Alla djur och även vi själva kan förlänga den till den långkedjade fettsyran
AA, arakidonsyra.
Det är just de här animaliska långkedjade fettsyrorna EPA (omega3) och AA (omega6)
som vi använder och bl.a. omvandlar till eikosanoider.
Eikosanoider kan man säga är kraftfulla superhormoner som bl.a. styr
ämnesomsättningen, centrala nervsystemet, immunförsvaret, aptitregleringen, välbefinnandet, mm.
Det är så stort och viktigt så jag ska ta upp det i ett senare inlägg.
Våra cellmembran består av både EPA och AA.
Många menar att man ska få i sig lika mycket av båda fettsyrorna för optimal hälsa.
Om man utgår ifrån den här informationen så är det absolut enklaste sättet att få
i sig rätt mängd fettsyror genom att äta animaliska produkter.
På så sätt får man i sig fettsyrorna i rätt form.
Vi kan även i praktiken klara oss på växtfettsyror.
De måste dock omvandlas i kroppen och det är väldigt ineffektivt.
Att få den rätta kvoten blir också väldigt svårt.
Makrill ska vara den fisken som är mest rik på EPA, men det finns även i andra
feta fiskar.
Torskleverolja är en annan bra källa till EPA.
Jag ser till att äta något av dessa varje dag.
I kött finns omega6 i form av både linolsyra och arakidonsyra.
Mängden varierar väldigt men gris verkar innehålla mest.
Jag är helt övertygad om att jag får i mig tillräckligt med omega6 via det kött
jag äter och undviker växtfetter, fröer och nötter.
Undantagen är kokosfett och choklad någon gång ibland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar