måndag 6 maj 2013
VAD MENAS MED AUTOIMMUNA SJUKDOMAR?
Autoimmunitet betyder immunförsvatets skadliga angrepp på kroppens egna vävnad.
Autoimmuniteten verkar både ha ärftliga och miljömässiga orsaker, dvs att personen har en medfödd benägenhet att reagera autoimmunt men det krävs som regel vissa yttre faktorer för att det ska inträffa.
Vid autoimmunitet bildas antikroppar mot den egna kroppen. Hur det går till råder det delade meningar om. Inom sjukvården säger man att man helt enkelt inte vet.
En möjlig orsak är Moleculär Mimicry. Det innebär att immunförsvaret reagerar mot ett ämne som har strukturer liknande kroppens egna, och av misstag angriper de kroppsegna vävnaderna.
Orsaken till MS blir väldigt logisk med förklaringen Molekulär Mimicry.
Man har t.o.m. hittat ett protein som heter Lektin. Lektin är så likt Myelin så om det kommer i kontakt med vårat immunförsvar så kan det lätt ta fel och börja angripa
Myelinet istället.
Vanliga autoimmuna sjukdomar är:
- celiaki (glutenintolerans)
- typ1 diabetes
- psoriasis
- reumatiod artrit (ledgångsreumatism)
- struma
- SLE
Men det finns många fler. Här finns en lista på 40 st.
Om man har många av dessa sjukdomarna i sin släkt så borde man ha en större
benägenhet att utveckla en autoimmun sjukdom, med tanke på det verkar finnas
ärftliga faktorer.
Hur forskningen lyder vet jag inte.
Min läkare förklarade för mig att även om man har en autoimmun sjukdom så finns det ingen forskning som stöder att man skulle ha större risk att utveckla någon annan sorts autoimmun sjukdom.
Det trodde man tydligen förr, men man har inte hittat några bevis.
Jag har däremot stött på många i olika forum här på nätet som har haft flera
autoimmuna sjukdomar.
Celiaki, diabetes och struma verkar vara vanligt hos personer med MS.
Det är bara min uppfattning.
Men som så mycket annat - finns det ingen forskning på det så är det bara inte så.....
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack så mycket för en bra förklaring.
SvaraRaderaMin farfar och farbror har/hade psoriasis.
Både jag och min syster har MS. Min syster har även srtuma, men vilken sort vet jag ej.
Som tur är har ingen av mina barn visat några tecken. peppar peppar (de är 32 och 36)
Mvh Siv
Min syster har struma, ska det så klart stå.
RaderaMvh Siv
Jag har vari kolhydratkänslig hela livet, med kraftiga blodsockersvängningar och dålig livskvalitet. Jag avstod instinktivt från kolhydrater, men blev "hånad" för min inställning till allt man måste "unna" sig.
SvaraRaderaNu äter jag lchf sedan em år, men det jag funderar över är den toxikos 8havandeskapsförgiftning) som jag drabbades av två gånger, mycket svårt sista gången. Det är ju en reaktion mot fostret. Hur tänker du kring detta? Ann Kristin
Det låter mycket möjligt att det kan vara autoimmunt tycker jag.
Radera"Orsaken är fortfarande oklar"
"Förhöjd risk vid diabetes och njursjukdom"
"ärftlighet verkar var inblandat"
Du kan ha en ökad autoimmunitet i din släkt och ha en medfödd benägenhet att reagera autoimmunt.
Har din mamma, syster eller annan i släkten råkat ut för samma sak?
Har ni andra autoimmuna sjukdomar i släkten?
Om man har råkat ut för toxikos (preeklampsi el. havandeskapsförgiftning) verkar det stor risk att få det vid övriga graviditer också, tyvärr.
Mitt råd inför eventuell ny graviditet är att sluta med spannmål helt och ta tillskott av D -vitamin.
Även mjölk, potatis, ris, majs, mm kan bete sig som gluten och skapa samma inflammationer i tarmaen.
Läs gärna mer här: http://www.thepaleomom.com/2013/03/gluten-cross-reactivity-update-how-your-body-can-still-think-youre-eating-gluten-even-after-giving-it-up.html
Det kan vara bra att utesluta alla och sedan försöka introducera tillbaka dem en och en, för att se om du reagerar på dem.
Det är ett stort jobb, jag vet.
Men om du ska bli gravid igen så kan det vara värt det.
Jag funderade just på majs idag. Jag vet att baljväxter är ganska toxiska (saponiner?) och att man bör undvika dom om man tror att man har problem med magen. Men varför är majs, ris och potatis inte bra? Är de för stärkelse rika eller fungerar de på samma sätt som mjölprodukter?
SvaraRaderaA recent study evaluated the potential cross-reactivity of 24 food antigens. These included:
Radera◦Rye ◦Barley ◦Spelt ◦Polish Wheat
◦Oats (2 different cultivars) ◦Buckwheat
◦Sorghum ◦Millet ◦Amaranth ◦Quinoa
◦Corn ◦Rice ◦Potato
◦Hemp ◦Teff ◦Soy
◦Milk (Alpha-Casein, Beta-Casein, Casomorphin,
Butyrophilin, Whey Protein and whole milk)
◦Chocolate ◦Yeast
◦Coffee (instant, latte, espresso, imported)
◦Sesame ◦Tapioca (a.k.a. cassava or yucca)
(◦Eggs)
Det här kommer ifrån The autoimmun protocol. Alla dessa livsmedel kan korsreagera med gluten och uppfattas av tarmen som gluten (med betoning på kan)
Om man fortfarande har problem efter att tagit bort spannmål och mjölk så kan man prova att utesluta fler av dessa.
Det enda jag äter från listan är ägg(gulan), kaffe och ibland 85% choklad.