måndag 27 maj 2013

TILLVERKNING AV GHEE

Jag hade aldrig provat Ghee förut eftersom det är en mjölkprodukt och dessutom är väldigt
dyr att köpa (900g på lchfbutiken kostar 139 kr).
Ghee, även kallat smörolja eller skirat smör helt enkelt, får man när man kokar smör.
Resultatet efter skumning och filtrering blir 100% fett utan proteiner eller mjölksocker.

Man kan nästan säga att det inte riktigt är en mjölkprodukt längre. Det har åtminstone inte
kvar de dåliga egenskaperna som mjölkprodukter har.
Jag ska prova att använda Ghee ett tag och se hur jag mår av det.



Vi använde 1 kg smör och började med att skära ner det i mindre bitar och lägga det i en tjockbottnad kastrull. Sedan fick det smälta sakta på svag värme.

Efter ca en halvtimme hade det bildats skum som gick att lyfta upp med en sked. I botten bildas också avlagringar så det är viktigt att man inte rör om i kastrullen.

Skummandet fick upprepas många gånger tills vätskan blivit aldeles genomskinlig.


Sedan fick det svalna av något innan det silades och hälldes upp på burkar.
Ghee kan förvaras i rumstemperatur och luktar och smakar som smörkola.
Jag har provat att ha det i kaffet och det blev underbart gott.





6 kommentarer:

  1. Det verkar ju enkelt, det ska jag prova!

    SvaraRadera
  2. Jag har köpt ghee en gång men tyckte inte så mycket om det. Fick senare smaka hemma hos en väninna och det var supergott! Hon hade också gjort egen och det kanske är något helt annat än den köpta.

    Mvh Siv

    SvaraRadera
  3. Nu har jag också gjort ghee. Ska se om det kan få magen lite lugnare, har varit lite dålig på senaste tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har använt det i kaffet och det är jättegott men mättsamt. Jag måste nog dra ner till högst en kopp per dag. Har även provat att steka i det och det går utmärkt.

      Radera
    2. Gjorde ghee igen! Min mage är otroligt lugnt sen jag har börjat använda ghee istället för smör.

      Radera
    3. Vad kul!
      Jag tycker också att det fungerar bra.
      Tycker att det smakar lite "godisaktigt" så jag steker maten i kokosfett eller baconfett.
      Riktigt gott i kaffet.

      Radera