OM BLOGGEN

Från Trelleborg till Kiruna är det 187 mil och jag har utmanat mig själv att gå den stäckan.

Det kanske inte låter som en så stor utmaning för de flesta, men sedan jag fick min MS 2006 så rörde jag mig knappt alls på fyra år. Jag har haft så dålig balans att jag först gick med gåbord och sedan rollator en tid. Större delen av åren har jag kunnat använda kryckor men inte klarat av att gå några längre sträckor. Mina muskler i benen har blivit lite förtvinade och konditionen behövdes tränas upp igen.

I slutet av 2010 lade jag om min kost totalt.
Jag slutade att äta socker och stärkelse (godis, bröd, pasta, bullar, kakor, ris, potatis, frukt mm.), vilket har varit en stor del av min kost genom hela livet.
De få kolhydraterna jag har kvar består av grönsaker, bär och nötter.
Jag började också se till att få i mig mera fett ( smör, kött, ägg, avokado, oliver, kokosfett mm.) och det var verkligen inte lätt i början. Jag har varit extremt fetträdd hela livet och druckit lättmjölk, ätit margarin och skurit bort allt fett man kan hitta på köttbitar.
När jag fick ett jämnt blodsocker och mer energi i form av fett började jag plötsligt att orka mycket mer om dagarna.
Jag behövde bara vila en gång per dag, kunde vara med mer i vardagen, hjälpa barnen med läxorna och kunde gå ca 1- 2 km ( med kryckorna) innan jag blev trött.
Jag fick en helt annan vardag och mer livsvilja.  Jag började såklart fundera på vad mer man kunde förbättra med kosten.

2011 hade jag hört Dr. Terry Wahls (finns under fliken föreläsningar) historia om hur hon blev frisk från sin MS genom att äta riktig mat.
Det hon åt var gräsbetat kött, fisk och massor med grönsaker. Hon hade även uteslutit spannmål, baljväxter och mjölkprodukter.
Det var väldigt likt det jag åt förutom att jag åt mjölkprodukter. Jag blev väldigt inspererad av henne och har sedan februari 2012 även undvikit mjölkprodukter.
Efter jag tog bort alla mjölkprodukter märkte jag genast en stor skillnad på ork. Jag kände att jag hade så mycket mer energi och kom på den här utmaningen och startade den här bloggen.

Mitt mål var att klara av de 187 milen på ett år, men klarade det på minde än elva månader.

Bloggen kommer även i fortsättningen heta Från Trelleborg till Kiruna och handla om tankar och funderingar, med ett ämne per inlägg. Jag kommer kanske inte skriva lika ofta, men vi får se vad jag känner för. Jag kommer självklart lägga ut fler recept och bilder på min mat.

Eftersom jag är sjuksköterska, fd. elitsimmare och väldigt intresserad av mat, så kommer nog mycket av inläggen att hadla om kost och hälsa.(De flesta bilderna på bloggen har jag tagit, på maten bla, resten är lånade av google bilder)

2 kommentarer:

 1. Hej Maria,
  Fick upp ögonen för din blogg på Kostdoktorn när du nämnde MS i ett inlägg. Har läst din historia nu och oj, vad jag känner igen mig! Började med LCHF för att gå ner i vikt för snart 2 år sedan, kilona har rasat (-30) men det känns numera bara som en bonus - den stora vinsten är att jag är helt symptomfri från min MS :-) Ingen fatigue, inga urinträngningar, inget släpande högerben, mer stresstålig, piggare än jag kan minnas att jag någonsin varit etc. etc. Har slutat med alla mediciner (med min neurologs goda minne, är 53 år och han menade att om jag själv upplever att medicineringen inverkar så pass negativt på min livskvalitet som jag tyckte så var det ett rätt beslut, hade varit en annan sak om jag var 20 och nydiagnostiserad + att han mött flera patienter som hade samma erfarenhet när de gått över till LCHF eller paleo). Jag är inte typen som tror på mirakelkurer men när man läser om bl a gluten och inflammationer i kroppen så känns det mer som sunt förnuft än mirakel...
  Hoppas vi båda fortsätter må bra med hjälp av kosten!
  Kram från Sara i Malmö

  SvaraRadera
 2. Tack för en bra och informativ blogg.
  Johan

  SvaraRadera