ARTIKEL I EXPRESSEN, 2014

" JAG MÅR SÅ MYCKET BÄTTRE NU"


För åtta år sedan fick Maria Gustafsson, 35, en diagnos som skulle förändra hela hennes liv. Med en ny kost utan mjölkprodukter fick hon hoppet tillbaka. - Kosten är min grund för att fortsätta må så bra som möjligt, säger hon.


text Danielle Deasismont

 En dag i September för åtta år sedan började Maria Gustafsson, 35, tappa balansen.
Hon kunde inte gå rakt och trillade omkull utan förvarning, fötterna hängde inte med som de skulle.
Tre veckor senare diagnostiserades Maria med Multipel Skleros, MS, en autoimmun sjukdom som angriper det centrala nervsystemet.

 Sjukdomen går oftast i skov, med perioder av symptom som känselrubbningar, balanssvårigheter och synproblem.
Marias variant av sjukdomen visade sig vara konstant, även kallad progressiv MS.
- Jag hade verkligen inget hopp. Jag gick med rullator, hela rummet snurrade när jag såg mig omkring och jag kunde bara ta mig fram kortare sträckor, säger Maria.

 Fyra år senare hörde hon talas om LCHF.
Marias sambo hade provat och blivit av med magproblem och matallergier.
-Tidigare hade jag ätit mycket fullkornsprodukter, frukt, bönor och lättprodukter. Vanlig mat, det man fick lära sig var nyttigt.
För mig var det ett halmstrå, jag ville veta om LCHF även kunde hjälpa mig, säger hon.

 Maria märkte snabbt skillnad på sina energinivåer. I stället för att sova flera gånger under dagen så räckte det med en vilostund.
Men när Maria även tog bort mejeriprodukter för två år sedan kom den stora skillnaden.
Inspirationen till att utesluta mejeriprodukter kom från en föreläsning med amerikanska läkaren Terry Wahls.
- Hon har samma diagnos som jag och gick från att vara rullstolsburen till att kunna cykla och gå.
Jag åt redan ganska likt henne med behövde ta bort mjölkprodukterna och lägga till mer grönsaker.


 I dag är kosten grunden för hennes välmående.
- Jag märkte att min återhämtning blev mycket bättre, jag kunde vara ute och gå utan att bli helt slut efteråt.
Förra sommaren simmade jag Vansbrosimmet och jag har börjat träna crossfit.
Bromsmedicinerna mådde jag så dåligt av så de slutade jag med 2007.


 Maria beskriver sin kost som ganska strikt och hon avviker i princip aldrig ifrån den.
- Jag äter väldigt rent. Kött, fisk, grönsaker. rotfrukter och bär. Ibland äter jag majonnäs eftersom det är en mjölkfri sås.
Hemma har jag stenkoll, det är svårare om jag är ute och äter. Många halvfabrikat och såser innehåller mjölkpulver.
Förra sommaren provade jag att äta fetaost några gånger men jag kände att jag blev trött och slö direkt. Jag vill inte gå tillbaka till det, säger hon.


 Sedan Maria diagnostiserades för åtta år sedan har sjukdomsförloppet sett annorlunda ut än vad hon hade väntat sig. För det tackar hon kosten.
- Jag fick bara höra att det skulle bli värre men det är tvärtom. Jag kan vara mer och mer aktiv, även om jag fortfarande har problem med min balans mår jag så mycket bättre nu än vad jag gjorde när jag fick min diagnos.


1 kommentar:

  1. Det var länge sedan du uppdaterade bloggen så när jag stötte på din artikel i tidningen blev jag väldigt glad, Var rädd att du blivit sämre...
    Jättetrevlig läsning! Du är fantastisk!

    mvh Siv

    SvaraRadera