The official definition of Leaky
Gut Syndrome is an increase in permeability of the intestinal mucosa to luminal
macromolecules, antigens, and toxins associated with inflammatory degenerative
and/ or atrophic mucosa or lining.
Mer info på leakygut.co.uk
Det finns inte mycket om Leaky gut på svenska, men det kallas för läckande tarm.
Det ordet låter som något helt annat så jag håller mig till Leaky gut.
Med en enklare förklaring betyder Leaky gut att det uppstår sprickor mellan cellerna i tarmväggen som gör att bakterier, gifter, matpariklar, mm kan läcka ut i blodet.
Men hur uppstår det?
Man har inte kunnat fastsälla någon specifik orsak till Leaky gut.
Det verkar finnas många faktorer som spelar in och här är några:
- alkohol
- stress
- allergier
- näringsfattig kost
- glutenintolerans (celiki)
- svamp (candida)
- läkemedel
Vid Leaky gut blir tarmslemhinnan inflammerad och tarmluddet förstörs.
Det är i första hand de små mikrovilli som inte kan producera tillräckligt med
enzymer för en hälsosam matsmältning och absorbtion av näringsämnen.
enzymer för en hälsosam matsmältning och absorbtion av näringsämnen.
Inflammationen gör också att bindningarna mellan cellerna i slemhinnan blir klena
och uttänjda. Det gör att större partiklar, som t.ex. osmält mat, kan passera igenom
och ta sig in till blodet.
och ta sig in till blodet.
Immunförsvaret tvings göra antikroppar för att bekämpa de okända ämnena.
Samtidigt bildas giftiga oxidanter som kan ge allergiska reaktioner och mer
inflammationer i kroppen.
Det här händer tydligen alla, men för de flesta går läckaget över snabbt.
Även de korta peroiderna som tarmen står öppen kan påverka oss och man vet inte
vad det gör för den långsiktiga hälsan.
D -vitamin har tydligen visat sig spela en stor roll för att förstärka bindningarna mellan
cellerna i tarmväggen.
Om man har en hög D -vitamin halt i blodet borde man ha mindre risk att utveckla
Leaky gut och antagligen även lättare att läka (bara en tanke).
Att utesluta gluten är annars det mest effektiva för att läka eller förebygga Leaky gut.
Det här händer tydligen alla, men för de flesta går läckaget över snabbt.
Även de korta peroiderna som tarmen står öppen kan påverka oss och man vet inte
vad det gör för den långsiktiga hälsan.
D -vitamin har tydligen visat sig spela en stor roll för att förstärka bindningarna mellan
cellerna i tarmväggen.
Om man har en hög D -vitamin halt i blodet borde man ha mindre risk att utveckla
Leaky gut och antagligen även lättare att läka (bara en tanke).
Att utesluta gluten är annars det mest effektiva för att läka eller förebygga Leaky gut.
Här finns en kort informativ video om Leaky gut:
Det här ämnet är väldigt stort och krångligt.
Jag har försökt sammanfatta det jag har hittat och hur jag uppfattar det.
Tack Maria, jag tyckte det var lättförståeligt!
SvaraRaderaEn mycket intressant blogg som du har!
SvaraRaderaVad är egentligen sjukdomar och vad är förgiftning - själv är jag övertygad om att läckande tarmar finns hos var och varannan person mer eller mindre.
I mångt och mycket ger detta samma symtom som fibromyalgi och frågan är väl om fibromyalgi är just läckande tarmar?
Ska bli intressant att läsa igenom hela din blogg - ditt sätt att betrakta kropp och kost är helt rätt och så borde alla göra!
Tack!
RaderaJag håller helt med dig.
Det finns mycket som kan gå snett när Wi äter icke artegen mat - som jag ser det.
SvaraRaderaHej. Snubblade nyss av en händelse in här på din blogg. Enormt bra förklaring du gett om leaky gut. Har också lärt mej att varje gång (jo faktiskt varje) tarmen läcker uppstår även ett läckage i blod-hjärnbarriären med inflammation som följd (Dr Tom Bryan med flere). De så kallade microglials = hjärnans immunceller går till attack mot toxinerna men tyvärr förstörs samtidigt också massvis av nervceller vilket i längden kan leda till Alzheimer, Parkinsons, depressioner, autism, MS (multipel scleros) etc. Leaky gut kan ske på grund av vetets gluten och socker men också av andra orsaker. Blod-hjärnbarriären reagerar även med läckage då vi utsätter oss för trådlös elektromagnetisk strålning (wi-fi) och då vi inandas toxiska ämnen så som nanopartiklar av aluminium (Neurokirurg Russel Blaylock, neurobiolog Dietrich Klinghardt).
SvaraRadera