tisdag 6 maj 2014

TANKAR OM D-VITAMIN

(repost från 8:e Mars 2012)

Brist på sol kan göra oss sjuka.

Här i norden har vi så lite sol så det räcker inte för att tillverka 
det D -vitamin 
vi behöver. 
På vintern mellan November och Mars kan vi inte tillverka något D- vitamin alls, 
även om vi så skulle lägga oss nakna mitt i solen. 
Solens strålar står då för lågt, vilket innebär att de filtreras bort i atmosfären och 
når inte ner till oss. 
Under sommaren går det så klart bra, men inte så lätt som vi tror. 
På riktigt soliga dagar kan vi bilda D -vitamin mellan kl. 11 - 15, men annars är 
det betydligt mindre än så.
D- vitamin bildas i huden när solen skiner på oss, eller närmare bestämt när 
kolesterolet omvandlar solens UV- strålar. 

Vi kan också få i oss D -vitamin genom kosten och då främst genom fisk och svamp. 

Det är tack vare fet fisk som man tror att vi i norr över huvud taget har klarat oss. 
För att få en bra bild på hur mycket vi behöver äta så kan man göra en jämförelse:

100 g Lax ger oss 400 IE D - vitamin
100 g Torsk ger oss 120 IE D -vitamin
100 g kantareller ger oss 100 IE D -vitamin
1/2 timmes sol ger oss 10000 IE D- vitamin

Så D -vitamin via solen ger så otroligt mycket mer än vad vi kan få i oss via maten.

Men varför är D- vitamin så viktigt då?

Jo, D -vitamin är bra för skelett, muskler, nervsystemet, hud, hår, tänder mm. 

och motverkar benskörhet, muskelsvaghet, hjärt-kärlsjukdomar och karies.​Det hjälper även till vid bakteriedödandet och är bra för immunförsvaret, 
motverkar förkylning, influensa, trötthet och depression.

​Det motverkar också inflammationer, reumatism, akne, eksem och psoriasis 
och är även bra mot förstoppning och närsynthet. 

Det anses även kunna hämma tumörtillväxt (främst tjocktarmscancer, bröstcancer 
och prostatacancer), minska risken för diabetes och mest intressant, i mitt fall, 
vara inblandat i utvecklande av MS.


En liten förenklad förklaring om teorin kring D -vitaminets inblandning i MS:

Mellan cellerna i tarmväggen finns små "portar" som ska släppa igenom virus 
och bakterier till blodet, så att de vita blodkropparna kan tillverka antikroppar 
och bekämpa inkräktarna. 
Dessa "portar" styrs av D- vitamin och om man har brist på det så står "portarna" 
helt öppna och andra partiklar kan lätt ta sig igenom in till blodbanan. 
Vid utvecklandet av MS har D -vitaminbrist lett till att Lectin (protein som liknar myelin) 
har tagit sig in i blodbanan och stött på de vita blodkropparna, som sedan tar fel 
och angriper hjärna och nerver. 


Det jag gör för att försöka hjälpa kroppen att kämpa mot min MS är:

- Se till att äta mat med mycket D -vitamin, samt ta tillskott över vinterhalvåret.
- Vara i solen minst en halvtimme om dagen på sommaren 
(efter en halvtimme är huden mättad  med D- vitamin och kan inte ta upp mer) 
-åka utomlands en vecka per vinter.
- Äta mycket fett så att kroppen kan bilda optimalt med D -vitamin.

Jag tittar ju mycket på youtube och har hittat ett bra föredrag om D -vitamin av
 dr.Mats Humble http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw&feature=player_embedded#.
(även källa till infon ovan)

Så om ni har lite tid över så är det väldigt intressant.

3 kommentarer:

  1. Jag tar tillskott året runt. Hoppar bara över de få veckor på året då jag får tillräckligt mycket sol och det är inte många veckor...

    SvaraRadera
  2. Nu finns det ju två olika typer av D-vitamin. D3 och D2.
    D2 finns väl i svamp.
    D3 finns väl fet fisk, ägg (och berikade produkter, typ lätt-/mellanmjölk).
    Och så krävs det väl också att man har en del kolesterol i kroppen?

    /lchfvän

    SvaraRadera
  3. Jag ser inte att du har pionjären dr Annika Dahlqvist bland dina intressanta länkar?

    /lchfvän

    SvaraRadera