söndag 4 maj 2014

TANKAR OM MATALLERGI OCH MATINTOLERANS

(repost från 10:e juni 2012)

Först och främst är det viktigt att förstå att matallergi och matintolerans 
ÄR INTE SAMMA SAK.

Kroppen har fem olika antikroppar (immunglobuliner)
IgE, IgG, IgA, IgM och IgD.
Har man en allergi så reagerar IgE och är man intolerant så är det en IgG-reaktion.

MATALLERGI -  är en omedelbar och ofta allvarlig reaktion på immunsystemet (IgE) när det utsätts för en speciell sorts mat. Vanliga matallergier är jordnötter, mandel, ägg, mjölk, fisk och skaldjur.
Allergireaktion på mat kan variera väldigt och kan tom. vara dödliga.


MATINTOLERANS - är när kroppen reagerar med en IgG- reaktion och det är olika matproteiner man reagerar på. Reaktionerna kommer mycket långsammare och inte lika häftigt som vid en allergi. Det gör att många går om kring utan att veta att man har en matintolerans. Man kan ha symptom som inflammerad tarm, migrän, hud- eller ledproblem, sömnstörningar, viktproblem, kronisk trötthet och andningsproblem och inte ha en tanke på ett det kan vara pga. maten man äter.

Att ha en matallergi kan vara väldigt farligt akut, men de lär sig att undvika det speciella födoämnet och mår bra så länge de inte utsätts för det.

Att vara matintolerant är många gånger knepigare. Många lider av sina besvär i många år utan att veta varför och får ofta insikten sent att de lidit av en matintolerans hela livet.
Matintoleranser blir mer och mer vanligt, eller som jag tror mer och mer uppmärksammat.

Den vanligaste matintoleransen är Celiaki (glutenintolerans).
Där ser man att glutenprotein triggar immunförsvaret som förstör tarmluddet i tarmen. Celiaki är en autoimmun sjukdom och man vet orsaken.

MS är ju också en autoimmun sjukdom men orsaken har inte kunnat bevisas. Den vardagliga teorin att kroppen bara helt plötsligt börjar angripa sig själv lever kvar ( i alla fall i Svensk sjukvård) och här kommer matintolerans aldrig på tal.

När jag läser på internet så kommer det mer och mer olika teorier om MS orsak och de mest intressanta är hur proteiner (lektin i detta fall) tar sig in genom tarmslemhinnan och immunförsvaret reagerar. Det finns många teorier på just hur det går till när de tar sig igenom, men inget har bevisats. Sjukvården tar bara upp sådant som är vetenskapligt  eller kliniskt bevisat så även om det skulle vara så enkelt att prata med patienterna om matens betydelse så ingår det inte i deras uppgifter.

För min del så tycker jag att det är ett bra sätt att försöka ta kontroll över sjukdomen genom att fundera på vad jag stoppar i mig. Att äta riktig mat och få bort hel- och halvfabrikat med alla deras tillsatser kan i alla fall inte vara farligt ( som alla otäcka bromsmediciner). Jag undviker även mat med stora halter av Lektin och dessa är:

Spannmål
Baljväxter
Bönor
Potatis
Aubergin
Tomat
Paprika
Mjölk
(ägg)

Alla de här är allergener till väldigt vanliga matallergier och matintoleranser. 
Glutenintolerans, jordnötsallergi, sojaallergi, tomatallergi, mjölkallergi och äggallergi är alla 
väldigt vanliga och man hör mycket om dem. 
Potatisallergi och paprikaallergi är också vanligt, även om man inte hör lika mycket om dem. 

Man kan ju undra om alla dessa allergier har med lektin att göra.


1 kommentar:

  1. Att det vi äter och inte äter påverkar helt säkert både den sjukdom vi har och en hel del andra sjukdomar. Ett mycket intressant område det här!

    SvaraRadera