fredag 31 maj 2013

TANKAR OM KOKOSFETT

Kokosfett är mättat fett och har precis som allt annat mättat fett förknippats med
hjärt- och kärlsjukdomar och haft ett dåligt rykte.
Nu vet vi så mycket bättre och kokosoljan har fått ett otroligt uppsving.
Den kallas numera "det nya undret" och "mirakelfettet".

Bra egenskaper som kokosfett ska ha:

- innehåller mellanlånga fettsyror som inte lagras i kroppen som fett utan omvandlas i
  stället till energi i cellerna
- innehåller laurinsyra som är ett essentiellt näringsämne för både vuxna och barn, och
  ingår bland annat  i bröstmjölk
- innehåller kaprylsyra som har visat sig ha en ph-reglerande effekt i tarmen
- virus- och bakteriehämmande
- oxiderar inte förrän vid 180 grader vilket gör den överlägsen i matlagning

Jag har ätit kokosfett i över två år nu och trott att det var väldigt nyttigt.
Jag har funderat lite till och vet inte riktigt var jag står.

Det låter ju väldigt bra när man läser om den, men det man inte kommer ifrån är att det
är en växtsterol och innehåller omega 6.

Här är en tabell från kostdoktorn om allergikvoten i olika sorters fett:













Här ser man att kokosfett har ganska mycket omega 6 (8,86;1) och att allergikvoten inte
är jättelåg.
Rapsolja har både lägre omega- ratio och allergikvot. Smör är helt klart bäst.
Solros och majs är i en helt annan liga, men det hoppas jag att ingen äter.

Det har varit utmärkt att ha kokosfett i kaffet och att steka i för att få upp mitt fettintag.
Halva mitt dagsintag har kommit från kokosfett  (3 msk = 60g).
Framöver, en tid, kommer jag att använda mig av ghee.

Jag har inte helt tagit avstånd ifrån kokosfett, men jag känner att jag måste fundera
mycket mer och se hur jag mår utan.




6 kommentarer:

  1. När jag först provade kokosfett blev jag så illamående. Nu går det ofta bra, men om jag äter extra mycket en dag så känner jag mig lite dålig på kvällen.
    Har alltid trott att det varit bra ändå men jag kanske inte ska pressa i mig så mycket som jag gör. Bra fundering.

    Mvh Siv

    SvaraRadera
  2. Jag har hört om flera som blivit illamående av äta kokosfett och mår man inte bra av det ska man nog inte äta det. Har själv ätit kokosfett under en period. Fick ofta en konstig obehaglig känsla i halsen när jag tog den. Man ska nog använda allt med måtta...

    SvaraRadera
  3. Tror att du ska titta på totalmängden omega 6 istället fär kvoten omega6/omega3. Kvoten blir meningslös här då totalmängden omega-6 trots allt är 10 X mindre än rapsolja, 15 x minder än Becel och 30 x mindre än solrosoljan.
    Eftersom omega-3 ej är animaliskt utom i smör i tabellen tycker jag kvoterna är meningslösa. När min syster började få huvud och hand skakningar skakade jag på huvudet och bad henne kasta ut allt margarin och omega-6 oljor som hon då snvände flitigt. Ett år senare vid 65 års ålder, hade hennes skakningar helt försvunnit. Själv tror jag att myelinet runt nervtrådarna bryts ned för snabbt vid stigande ålder om det är konstruerade av lättoxiderade fetter som omega 6 eller omega 3 från växtriket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, omega3 från växtriket har jag också haft funderingar kring. Har även hört att man ej kan tillgodose sig det. Äter själv makrill, lax eller sill varje dag + tar ca 3g extra omega3. Omega6 från kokosfettet jag får i mig ligger mellan 2g- 6g. Något annan omega6 källa äter jag nästan aldrig. Det händer att jag äter avokado någon gång och en "fälla" som jag numer undviker är majonnäs.

      Radera