tisdag 14 maj 2013

VAD ÄR LEKTIN?

Först och främst vill jag säga att lektiner finns i ALL mat.

Lektin är ett protein som finns i växter.
Det är toxiskt och är troligen till för växernas försvar och överlevnad.
Eftersom växter inte kan försvara sig så har de utvecklat gifter så att djur ska förstå att
de är oätliga och lämna dem ifred.

Djur äter ju växter så lektin uppträder både i kött, ägg, mjölk, mm.
Lektin har t.o.m. flera roller i djurs funktion. De kontrollerar bl.a. proteinnivåerna i blodet.

Det är alltså omöjligt att försöka få bort alla lektiner ut sin kost. Det finns däremot vissa
livsmedel som innehåller extra mycket lektin och de kan vara bra att eliminera.

De som innehåller mycket lektin är:
- spannmål
- bönor och baljväxter
- mjölk
- nattskatteväxter (potatis, tomat, paprika, chili, tobak, mm)

Det kan hjälpa att koka och lägga livsmedlen i blöt , för att ta ner lektinhalten.
Hur mycket vet man inte, men en del finns alltid kvar.

Lektin binder kolhydrater väldigt bra och våra tarmar har ett lager av kolhyrdater, längst in
mot cellväggen. Därför fastnar lektiner längs tarmväggarna och om det finns någon skada
så "läcker" lektinerna in i blodet.

Lektin är väldigt likt myelin. Om lektin kommer i kontakt med immunförsvaret så kan det ta
miste på myelin och lektin och börja anbgripa det egna myelinet istället.
En möjlig bidragande orsak till MS.

Mina tankar om lektin:

Eftersom det är omöjligt att undvika lektin så har jag uteslutit de värsta livsmedlen och
koncentrerat mig på att läka tarmen i första hand.
Nu är den antagligen läkt, men spannmål, bönor och mjölk kommer jag aldrig att börja
äta igen.

Jag brukar nu äta lite tomat och paprika ibland, men det är inget jag köper hem och använder till vardags.

Jag har ätit väldigt mycket spannmål, bönor och mjölk tidigare. Även potatis, tomat och paprika åt jag nästan dagligen.
Jordnötter är en annan stor lektinkälla. De är obehandlade baljväxter och innehåller antagligen väldigt mycket lektiner. Jordnötter har jag också ätit i stora mängder förr.
Det kan ha bidragit till min MS....



Två bra föreläsningar om MS och kost:


Leucoagglutinin, a toxic phytohemagglutinin


10 kommentarer:

  1. Tack för den lektionen,,,,
    Själv har jag konsumerat en hel del jordnötter - som mellanmål,,,
    Det finns tydligen någon form av mögel av samma sort i både jordnötter och rött vin - jag kunde få rätt så ont i halsen av denna kombination så jag har slutat med nötterna och det verkar vara en bra ide!
    Har ätit D-vitamin 5000 IE/dag i ungefär 6 månader - för någon vecka sedan blev mina leder avsevärt bättre, jag är ju en gammal sliten pojke, nåja, gubbe då fast som du säkert redan vet växer vi karlar ju aldrig upp riktigt,,,
    Har nog suttit allför mycket på motorcyklar nästan året runt så lite stela leder är ju ingen överraskning,,,
    Det märkliga är dock att det nästan var som att stänga av stelheten över en natt - tiden för att mätta kroppen med D-vitamin sägs vara 5 månader - det kanske stämmer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra att du är bättre.
      Jag tror de flesta skulle behöva lite extra D- vitamin.

      Radera
    2. D-vitamin kräver ju fett för att lagras in i kroppen - är det rätt?

      Undrar om alla sjukdomar som ökar lavinartat i alla fall till stor del beror på D-vitaminbrist?
      Allt verkar ju ha accelererat rejält sedan nyckelhålsmärkningen infördes och samtidigt skulle vi sluta att sola,,,

      Men vi rör oss för lite oxå, dr Mercola hävdade för ett tag sedan att asiaterna börjar få mera tjocktarmscancer efter de har bytt ut sina toaletter mot våran modell - de töms tydligen inte tillräckligt men de äter ju mera skräp nu än förr,,,

      Vi ska gå mycket, när jag var som sjukast märkte jag att jag blev mycket bättre om jag grävde med spade - satte fart på den sjuka läckande tarmen. Detta var ju rätt länge sedan och "leaky gut" var då ett okänt begrepp men gick ju att lista ut själv men det tog tid!

      Cykla går oxå bra - jag bygger dem själv och ska knåpa ihop en sån här när tiden infinner sig, perfekt för långresor - sånt här är ju poppis i USA och i många andra länder men inte här ännu,,,

      http://www.nicebikes.se/Rover.htm


      Radera
    3. D -vitamin bildas i huden när solen skiner på den, närmare bestämt i kolesterolet.

      Lite fett i kosten och lite sol är riktigt dåligt!

      Men fett ger ju oss hjärtinfarkt och solen cancer så...(not!)

      Jag hörde nyligen en spännande sak. Det "dåliga" kolesterolet LDL förser tydligen alla celler med fett. Det är inte dåligt utan livsviktigt!

      Radera
    4. Näst bluffen om det mättade fettets farlighet kommer nog påhittet att alla ska äta statiner för att få bukt med det "farliga" kolesterolet!

      Det är få om ingen som har någon större glädje av dessa piller men snart är det en miljon som äter dem bara i vårt land - man kan ju undra vad det är för några läkare som skriver ut dem?

      Likadant är det med blodtrycksmedicin - skräm upp patienten och utför ett slarvigt utfört blodtrycksprov och folk äter piller helt i onödan i 10-tals år utan att ifrågasätta vad de stoppar i sig,,,

      Skulle just vi människor vara de enda djur som som måste ha tillgång till ett helt apotek för att kunna överleva? Tror inte det,,,

      Ät aldrig något som du inte skulle ge till din hund är nog en bra regel!

      Radera
  2. Den här artikeln hittade jag m h a din blogg - du har säkert läst den redan?

    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mats Humble verkar kunna allt om D -vitamin.
      Jag har en föreläsning under fliken ovan.
      Det är skönt att kunna lyssna på någon på svenska för en gång skull.
      De flesta andra intressanta föreläsningar är på engelska.

      Radera
    2. Humble imponerar för han har en helhetsbild vilket är ovanligt bland många forskare - de har entendens att bara studera en sak i taget som var fallet med fisk till gravida och ammande kvinnor - nu ska de äta fisk då fördelarna är större än nackdelarna med att de är förgiftade - hur många bokstavsbarn har inte detta åstadkommit?

      Dr Mercola skriver om det mesta och det är lättläst - såpass enkel engelska att det går att maskinöversätta med gott resultat,,,,

      www.mercola.com

      Radera
    3. Och den här tjejen har väl ingen hälsointresserat kunnat missa? Om hon inte tröttnar är det hon som kommer att göra de största insatserna för folkhälsan i vårt land - hon är redan på god väg,,,

      http://ettsotareblod.se/

      Radera
  3. Intressant läsning som jag också kopplar till "ät rätt för din blodgrupp". Det kanske inte är solen som ger oss cancer... Beror nog till stor del på kost, näring, hudtyp, blodgrupp osv och jag tror på just att äta kost som skapar hälsa. För mig har det betytt ett nytt liv! Dessutom sol och värme som gjorde så att jag klarade av att gå mer och mer. Jag har haft borrelia bl a. Misstänkt MS/fibro/mm.

    SvaraRadera