torsdag 31 maj 2012

SKOGENS SKAFFERI

NÄSSLOR

Tidigt på våren när de första späda nässlorna tittar upp får man passa på att plocka dessa otroligt nyttiga blad. De innehåller bl a.
C-vitamin, folacin, betakaroten, kalcium, järn och magnesium.

Man måste självklart utrusta sig med hanskar och sax. Sedan lägger man nässlorna i en hink med vatten så att sand och jord sjunker till botten och ev skräp flyter upp till ytan. För att få bort det brännande blancherar man bladen i kokande vatten, men endast en minut så att de behåller sin färg och form. Använd i sallad, soppa, omelett, smoothie mm.


KIRSKÅL

Kirskål är egentligen en grönsak, men nu för tiden hittar man den oftast som ett ogräs i trädgården. Man ska plocka dem små ljusgröna och blanka bladen vilket är lättast på våren, men det går även senare uner säsongen . Kirskål kan ätas både varm och kall och kan användas istället för spenat. Slår inte spenaten i smak men är tydligen ännu nyttigare. Är rik på
vitaminer, mineraler och antioxidanter och ska t o m. innehålla omega 3 och D- vitamin.
Stek i smör. Salta och pressa över lite citron. Blir krispigt och jätte gott.NYPON

Det man tänker på framför allt med nypon är deras höga halt av C-vitamin, men de innehåller även flera andra värdefulla antioxidanter som betakaroten, flavonoider m fl. De innehåller ämnet Lycopene som sägs minska risken för cancer och kroniska sjukdomar. De innehåller också Galactolipid som är en antiinflammatorisk substans. Halvera nyponen och plocka ur kärnorna. Torka i ugn, 40 -50 gader, och låt ligga framme på en bricka i några dagar. Förvara i en burk som dom är eller mortla sönder dem till ett pulver. Använd till nyponsoppa, smoothie, dippsås, mm.RÖNNBÄRInnehåller mycket C-vitamin och även karotin, tannin och järn. Smaken är väldigt besk, men väntar man till den första frosten så blir de lite sötare. Sägs även vara bra vid reumatism.
Den vanligaste användningen är till gelé. Jag föredrar att torka bären (se hur under nypon) och mortla sönder till ett pulver. Perfekt till smoothie.


SVAMP


Jag älskar gula kantareller, men har väldigt svårt att få tag i dem. Tratt kantareller däremot finns för det mesta i stora mängder och tom. jag kan ta mig ut i skogen och plocka dem.
Svamp innehåller mycket D -vitamin, särskilt tratt kantarellen. Om man plockar svamp i skogen är det inte bara gratis utan de innehåller mer näringsämnen än de som är odlade. De suger upp mineraler från marken, framför allt kalium, järn, zink och selen.
Blötning och kokning förstör mineralämnen och vitaminer i svamp. Stek i smör lite lätt om de ska ätas direkt. Går utmärkt att torka. Förvaras hela eller mortla till ett pulver (perfekt som krydda i mat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar