söndag 10 juni 2012

TANKAR OM MATALLERGI OCH MATINTOLERANS (Trollhättan 40,9 mil )

Först och främst är det viktigt att förstå att matallergi och matintolerans ÄR INTE SAMMA SAK.

Kroppen har fem olika antikroppar (immunglobuliner)
IgE, IgG, IgA, IgM och IgD.
Har man en allergi så reagerar IgE och är man intolerant så är det en IgG-reaktion.

MATALLERGI -  är en omedelbar och ofta allvarlig reaktion på immunsystemet (IgE) när det utsätts för en speciell sorts mat. Vanliga matallergier är jordnötter, mandel, ägg, mjölk, fisk och skaldjur.
Allergireaktion på mat kan variera väldigt och kan tom. vara dödliga.


MATINTOLERANS - är när kroppen reagerar med en IgG- reaktion och det är olika matproteiner man reagerar på. Reaktionerna kommer mycket långsammare och inte lika häftigt som vid en allergi. Det gör att många går om kring utan att veta att man har en matintollerans. Man kan ha symptom som inflammerad tarm, migrän, hud- eller ledproblem, sömnstörningar, viktproblem, kronisk trötthet och andningsproblem och inte ha en tanke på ett det kan vara pga. maten man äter.

Att ha en matallergi kan vara väldigt farligt akut, men de lär sig att undvika det speciella födoämnet och mår bra så länge de inte utsätts för det.

Att vara matintolerant är många gånger knepigare. Många lider av sina besvär i många år utan att veta varför och får ofta insikten sent att de lidit av en matintolerans hela livet.
Matintoleranser blir mer och mer vanligt, eller som jag tror mer och mer uppmärksammat.

Den vanligaste matintolieransen är Celiaki (glutenintolerans).
Där ser man att glutenprotein triggar immunförsvaret som förstör tarmluddet i tarmen. Celiaki är en autoimmun sjukdom och man vet orsaken.

MS är ju också en autoimmun sjukdom men orsaken har inte kunnat bevisas. Den vardagliga teorin att kroppen bara helt plötsligt börjar angripa sig själv lever kvar ( i alla fall i Svensk sjukvård) och här kommer matintolerans aldrig på tal.

När jag läser på internet så kommer det mer och mer olika teorier om MS orsak och de mest intressanta är hur proteiner (lektin i detta fall) tar sig in genom tarmslemmhinnan och immunförsvaret reagerar. Det finns många teorier på just hur det går till när de tar sig igenom, men inget har bevisats. Sjukvården tar bara upp sådant som är vetanskapligt  eller kliniskt bevisat så även om det skulle vara så enkelt att prata med patienerna om matens betydelse så ingår det inte i deras uppgifter.

För min del så tycker jag att det är ett bra sätt att försöka ta kontroll över sjukdomen genom att fundera på vad jag stoppar i mig. Att äta riktig mat och få bort hel- och halvfabrikat med alla deras tillsatser kan i alla fall inte vara farligt ( som alla otäcka bromsmediciner). Jag undviker även mat med stora halter av Lektin och dessa är:

Spannmål
Baljväxter
Bönor
Potatis
Aubergin
Tomat
Paprika
Mjölk
(ägg)

Alla de här är allergener till väldigt vanliga matallergier och matintoleranser. Glutenintolerans, jordnötsallergi, sojaallergi, tomatallergi, mjölkallergi och äggallergi är alla väldigt vanliga och man hör mycket om dem. Även potatis- och paprikaallergi är vanligt, även om man inte hör lika mycket om dem. Man kan ju undra om alla dess allergier har med lektinet att göra.

Jag ska försöka mig på ett inlägg om Lektin längre fram, men det är så komplicerat och stort så jag måste försöka förstå det bättre och fundera lite till.

Här kommer två jättebra föreläsningar från youtube om matens betydelse vid MS:

http://www.dailymotion.com/video/x59iwc_the-paleo-diet-and-multiple-scleros_lifestyle

http://www.dailymotion.com/video/x5bbvn_nutrition-and-multiple-sclerosis-ms_lifestyle

De är långa ( 3 och 4 delar) och på engeska, men väldigt lärorika.5 kommentarer:

 1. Det här med lektin har jag inte hört talas om tidigare. Ska ta och titta på föreläsningarna du länkar til!

  SvaraRadera
 2. När du var i Trollhättan sprang du väl förbi slussarna ?

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du
  hittade min blogg, för din har jag missat! Här komemr jag vara ofta :-) Försöker verkligen att undvika mjölk och gluten iaf!

  SvaraRadera
 4. Det är intressant det här hur viktigt det här med kosten är. Jag märker en jättestor skillnad efter att jag plockat bort vissa saker.
  Ha en underbar midsommar!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hejsan,
  vad trevligt blogginlägg om skillnaden mellan matallergi och matintolerans. Det är viktig information så att fler lär sig mer om vad det innebär, för då blir det enklare för oss som lider av dem. :)

  Titta gärna in på min hemsida: http://www.matintolerans.se

  Jag skriver om olika matintoleranser och matallergier för att sprida information dels till dem som nyligen har fått diagnos men även till dem som skall laga mat till gäster med matintolerans eller matallergi.

  Mvh Lise-Lotte

  SvaraRadera