torsdag 17 maj 2012

SUPER FOODS

Med begreppet super foods syftar man i första hand på frukt och grönsaker som innehåller extra mycket näringsämnen och på olika sätt är hälsobefrämajnde.

Jag tänkte lista upp mina favoriter och berätta varför de är så bra:


SPENAT 
- innehåller mycket A-, C- och K-vitamin och en portion ger mer än dagsbehovet.
- vad gäller mineraler ges mer än halva dagsbehovet av magnesium och kalium i en liten portion och 30 - 40% av dagsbehovet av kalcium.
- innehåller antioxidanter som A-, C- och E vitamin, Coenzym Q-10, koppar m.flInnehåller allstå mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Är en bra kalciumkälla för oss som inte äter så mycket mjölkprodukter. Innehåller även ämnet lutein, som bl.a. tros kunna skydda ögat.
En annan nästan likvärdig grönsak är mangold, som är släkt med spenat men lättare att odla själv.


BLÅBÄR
- innehåller vitaminer bl. a. C- och B- vitamin.
- många mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor och järn.
- innehåller betakaroten
- innehåller antioxidanter av typen antocyaniner. De ger bäret dess blå färg.
Blåbär är ofta det första man tänker på när man hör ordet super foods eller super fruits.
De är sprängfyllda med antioxidanter, vitaminer, mineraler och sägs kunna skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar. Och det bästa av allt är ju att de finns helt gratis i skogarna. De flesta bär är väldigt nyttiga med blåbär är i en klass för sig.


COCOS OLJA

- normaliserar kroppsfetterna
- stärker immunförsvaret och den antiinflammatoriska förmågan motverkar bakterier, virus och svampinfektioner
- balanserar insulinutsöndringen
- Skyddar levern mot skador av alkohol
Det är den kallpressade cocosoljan man ska välja. Processar man oljor med värme och tryck förändras fettsyrorna och då passar de inte in i kroppens kemi. Ät gärna 1-3 msk om dagen.


ÄGG

- innehåller i stort sett varenda essentiellt näringsämne, förutom kalcium och C- vitamin.
- har en bra fettsammansättning
- har suveränt bra proteinkvalité
Ytterst få livsmedel kan jämföras med äggets innehåll av nyttigheter. Men ät inte ägg råa. För det första finns det en matförgiftningsrisk, även om den inte är så stor i Sverige, med samonella och andra mikroorganismer. En annan stor orsak är att kroppen kan inte tillgodose sig näringsämnena lika bra i råa ägg. En del proteiner kan inte tas upp och man kissar ut dem istället. Det finns även ett ämne som binder B-vitaminet biotin och gör så att man inte får i sig det (ej från resten av måltiden heller).
MÖRK CHOKLAD

- är rik på antioxidanter
- innehåller aminosyran tryptofan som kroppen använder för att tillverka bl.a. serotonin. Ökade nivåer serotonin gör oss lugna och harmoniska.
- innehåller antioxiderande polyfenoler som anses ha en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och många andra allvarliga sjukdomar.

Mörk choklad av rätt sort kan minska risken för sjukdomar och därför är ett nyttigare alternativ än annat "godis". Med mörk choklad menar jag 85 -90 % men även de innehåller lite socker och ska ätas med måtta. Men någon bit om dagen ska vara helt ok och tom. vara hälsosamt.


Man skulle alltså i praktiken kunna leva på ägg och spenat, men det skulle nog bli lite väl enformigt. Men jag ser till att äta dessa fem livsmedel varje dag och med det så vet jag att jag får i mig allt jag behöver ( har även några fler på min dagliga lista som: oliver, rödkål, rädisor, avokado, broccoli svamp och lök)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar