onsdag 22 februari 2012

TANKAR OM MAT (Landskrona 7,6 mil)

Det säljs knappt någon mat i affärerna längre.

Mat tycker jag är livsmedel som är så likt sitt ursprung som möjligt. Tex grönsaker, rotsaker och frukt som bara är skördade och trasporterade till affären. Köttbitar, färsk fisk, ägg, bär och nötter är andra bra exempel. Allt detta kan man lätt se vad det är för något.

Men det mesta som säljs i affärer i dag ligger i förpackningar, burkar och flaskor. Om man läser på innehållsförteckningarna så kan man allt för många gånger inte ens förstå vad det är i egentligen.

Även om något från början är en naturlig produkt så kan det ha processerats så mycket så det kanske inte ens kan kallas naturligt längre.

Ett glasklart exempel på detta är socker. Det är naturliga sockerbetor eller sockerrör som har förstörts så totalt i en fabrik så att det blivit små kristaller som är så långt ifrån den naturliga produkten så att man kan inte ens se likheten längre. Det är snarare konstgjort och innehåller inte ett spår av näring och gör ingenting bra för kroppen. Alltså inte mat. Ändå så konsumeras detta i massor.

Ett annat exempel är förstås mjöl. Det finns ju i hur många produkter som helst och vi konsumerar även detta i massor. Men det är väl naturligt? Ja det är naturliga sädeskorn från början som också förstörts så otroligt mycket så att det bara är vitt damm kvar. Dr. Andreas Eenfeldt beskriver det så bra när han säger att mjöl kan lagras så länge eftersom det är så näringsfattigt att inte ens skadedjur går på det. Så livsmedel som innehåller mjöl kan inte jag kalla för mat heller.

Nästa exempel är korv, köttbullar, smörgåsmat, fiskpinnar mm. De består också av naturligt kött från början men har gjorts om till något helt annat. Man har tillsatt konserveringsmedel, socker, vatten, smakförstärkare, färgämnen mm. och formats om till en önskad form. De är alltså långt ifrån kött efter den behandlingen.

En lätt demonstration av vad jag menar när jag säger att det knappt fins mat i affärerna är åter igen genom ett exempel:

När jag går och handlar så måste jag ta mig igenom hela affären, in till frukt och grönt avdelningen, innan jag har hittat något alls att handla. Först är det nämligen pasta, nudlar och ris i massor som följs av ketchup, senap, dressingar och fördigsåser. Sedan är det dags för alla hyllor med bakartiklar som socker, olika mjölsorter, färiga mixer, kex, kakor, bröd, knäckebröd, flingor, müsli mm. Sedan kan man äntigen shoppa loss på alla härliga grönsaker, rotfrukter och frukt. När man sedan kommer in i charken kan man tex. plocka på sig några fina köttbitar, en hel kyckling och en hel varmrökt lax. Men sedan är det stopp igen. I mejeri avdelningen finns såklart en del bra produkter (jag äter inte dessa pga innehåll av lectin) men en allt för stor del består av olika sorter sockrad yoghurt, risifrutti, cholkadpudding mm. Efter så följer ändlösa hyllor med chips och snacks, läsk, saft, öl mm. I frysavdelningen kan jag komplettera med skaldjur, broccoli och bär, men även frysen består till stor del av färdigrätter, pajer, panpizza och glass. Sist men inte minst så måste man ju gå igenom det värsta av allt, nämligen godiset. Socker i så många former och färger, och ändå tillkommer nya sorter hela tiden.

Om man ska uppskatta det hela så kanske 30% av "maten" i affären kan klassas som mat.

Nu till det mest skrämmande av allt: När de flesta människor går och handlar så är det till stor del ifrån de här övriga 70% , alltså ren dynga i fina färglada förpacknngar.


En veckas matkonsumtion i en vanlig amerikansk familj


En vecka i en familj från Guatemala.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar