fredag 10 februari 2012

TANKAR OM FETT (Malmö 3,4 mil)

Fett är livsnödvändigt

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt de inre organen. Det ingår också i cellernas "väggar",  cellmembranen, där det hjälper till att transportera ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen.
Fett förser oss även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna och behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten.

MS är en autoimmun sjukdom som gör att kroppen angriper sig själv och förstör det skyddande lagret, myelin, runt nervceller i hjärnan och ryggmärgen (CNS). Även om det är kroppen själv som gör detta så vet man inte riktigt varför, men det finns såklart massa olika teorier.

Om man börjar tänka själv då, vilket jag har gjort massor, så kan man ju börja med- Vad är myelin?
Jo fett. Vad består hjärnan av då? Jo också fett. Så det som blir "förstört" är alltså uppbyggt av fett.
Man kan för enkelheten skull tänka sig en mur där tegelstenarna är fettceller. Om muren förstörs, vad det än beror på, så måste man ju bygga upp den för att den ska kunna skydda och göra sitt jobb. Och vad ska man använda då? Jo fett. 

När jag tänker tillbaka på vad jag ätit i livet så har jag ( liksom många i min generation) vuxit upp med fettskräcken. Det har varit lättmjölk och margarin, och jag har alltid skurit bort allt fett jag hittat när jag ätit kött.
Så det förvånar mig inte alls om min kropp helt enkelt inte fått det "virke " den behöver för att bygga upp och förnya sig optimalt.

Även om det kanske inte är orsaken till min MS så tror jag i alla fall att det kan vara en bidragande faktor. Så genom att se till att jag får i mig rikligt med fett hoppas jag kunna hjälpa till att reparera det som är skadat. Om det fungerar eller inte vet jag inte, men jag tror på det.


3 kommentarer:

 1. Det med fett låter inte helt fel:) Nu har jag ju inte undvikit fett som liten, men 07 var jag på Vintersol, där maten bestod av "nyttigheter" olika sallader o böner mm...mkt fettsnålt. Efter det gick jag ner massor och jag har bara lyckats gå upp 1-2kg sedan dess. Vilket inte alls är okej!!

  SvaraRadera
 2. Har du läst om GAPS-dieten (http://gaps.me/ tex)? Den är rätt mycket som LCHF, fast mer fokuserad på att läka kroppen genom kosten istället för på viktnedgång. GAPS tillåter frukt och honung, så småningom, men är kompatibel med LCHF om man vill.

  Jag vet inte om den funkar, men eftersom LCHF funkar läkande för vissa fast den inte är gjord för det och den här liknar men ÄR gjord för att läka kroppen så låter det lovande, tycker jag (och har börjat testa för att förhoppningsvis bli av med matallergier).

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Det låter väldigt likt vad jag äter igentligen. Det är svårt med alla namn och dieter och jag äter inte exakt som något. Om man ska titta vad som ligger närmast så är det nog paleolistisk kost, och jag håller med i hela deras filosofi. Äta naturligt, röra på sig och vara utomhus så mycket man kan. Men jag tycker det låter utmärkt att GAPS dieten koncentrerar sig på magen, för maghälsan är mycket underskattad. Min son och sambo har också matallergi så hela familjen äter för en bättre hälsa.

  Tack för tipset!

  SvaraRadera