onsdag 15 februari 2012

MAN BLIR INTE FET AV FETT


Sten Sture Skaldeman (
www.skaldeman.se) är ett livs levande bevis för detta. Han vägde nästan 150 kg när han var 60 år gammal och försökte följa de råd som läkare och vården gett honom inom kost och motion. Ändå ökade han bara konstant i vikt. Då bestämde han sig för att ta livet av sig genom att gå emot alla råd han fått och helt enkelt äta ihjäl sig. Han började äta all mat som är "förbjuden" och som han trodde gjorde honom fet och sjuk. Det blev köttbitar med bearnaissås, bacon och ägg, majonäs, kyckling med skinnet kvar osv. Han åt all fet mat han kunde tänka på och var helt innställd på att dö. Han hade alltid fått höra att fett gör dig fet och det var så djupt rotat inom honom så medan han var så koncentrerad på fett nu så valde han omedvetet bort potatis, pasta, bröd och andra kolhydrater och det blev räddningen. Istället för att gå i graven gick han ner 65 kg och blev frisk, och kunde börja leva igen.
Så var det fett som gjorde honom fet? Nej tvärt om, det fick honom att rasa i vikt.

Hur kunde det gå till då? Jo svaret är, hormoner.

Det är alltid lättast att förklara genom exempel, så.....:

En tonåring som växer har massa växthormon i kroppen. Oavsett hur mycket han äter så kommer han ändå att fortsätta växa. Man brukar säga att de ska äta så mycket för att de ska kunna växa, men det är tvärt om. De äter så mycket eftersom att de växer.

Det är precis samma sak med överviktiga och tjocka. De äter inte så mycket så att de blir tjockare utan de äter eftersom de blir tjockare ( växer på bredden). Detta är på samma sätt styrt av hormoner men i det här fallet, Insulin.

För att förklara detta bättre måste vi förstå vad som händer i kroppen när vi äter.

Om man äter en kolhydratrik kost så höjs blodsockret när man ätit. Eftersom socker i blodet är "frätande" så kan det skada kärlen. Om man har Diabetes så är det en stor risk att kärlen blir så skadade att njurarna slutar fungera, man blir blind, för dålig cirkulation , får hjärt- och kärlsjukdomar mm. För att förhindra att detta sker så får de här personerna injektioner av Insulin. På samma sett fungerar det för en frisk person, kroppen frisätter hormonet Insulin som självklart sänker blodsockret men som har en helt annan roll också. Insulin är nämligen ett fettinlagrande hormom ( växthormon på bredden). Det "låser in " fett i celler och gör (förutom att vi blir tjocka) att vi blir hungriga. Om man då äter mer kolhydater igen så är den onda cirkeln ingång. Man äter för att man växer.

Så precis lika lite som det är kolesterolets fel att vi får hjärtinfarkt så är det fettets fel att vi blir feta. Även om det är fett som sitter i kärlen eller på kroppen och behöver tas bort, så är inte lösningen att äta mindre fett. Utan gissa vad? Jo, minska på kolhydraterna.
 

 

3 kommentarer:

 1. Hej, jag såg din kommentar på Coltings blogg. Min kommentar kanske inte blir godkänd där, så jag postar den till dig här. Sativex är en naturlig medicin mot MS som förhoppningsvis åtminstone kan lindra. Biverkningarna är inte alls som på de vanliga medicinerna som ges mot MS. I USA används cannabis/marijuana som bromsmedicin mot MS. Studier har visat att utvecklingen av MS nästan helt kan stoppas vid kontinuerlig användning av medicinsk marijuana. Marijuana och hasch som köps för berusning har ofta en annorlunda sammansättning (högre TCH-halt för kraftigare berusning) än medicinsk marijuana.

  Min kommentar på Coltings blogg:

  Maria, då kanske du skulle be en läkare att förskriva Sativex till dig när det släpps i sommar? En naturlig medicin mot MS-symtom: http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20101019000051&DocTypeID=30&UserTypeID=0

  Bli inte rädd för att det står “Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.” Läkemedelsverket skriver nämligen så här:

  “Plötslig utsättning av en långvarig behandling med Sativex har inte gett upphov till ett konsekvent mönster eller en tidsprofil av utsättningssymtom, och de troliga följderna begränsas till övergående rubbningar av sömn, känsloliv eller aptit hos en del patienter. Någon ökning av den dagliga dosen hos långtidsbehandlade patienter har inte noterats och patienternas rapporterade fall av ruskänsla är litet. Av dessa anledningar förmodas Sativex inte vara beroendeframkallande.” Därför är det väldigt konstigt att FASS väljer samma formulering och manar till samma försiktighet som vid förskrivning av starka smärtstillande mediciner, morfin och liknande.

  //Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bekämpar som sagt min sjukdom genom naturlig mat och har fått nog av mediciner. Detta kan säkert hjälpa en del människor men det är tyvärr inget för mig. Tack för tipset.
   Ska precis lägga ut ett till inlägg som handlar om en spännande teori om orsaken till MS.

   Radera
 2. Hej Maria!

  Hittade också hit via Coltings blogg. Vill bara säga grattis till de hälsoförbättringar du redan fått genom att äta lchf. Önskar dig en fin fortsättning. Jag tror som du att kroppen har en förmåga att reparera sig själv när rätt förutsättningar ges. Spännande...

  Allt gott!
  Tanja

  SvaraRadera