söndag 12 februari 2012

TANKAR OM KOLESTEROL (Lund 5,1 mil)

Varför denna rädsla för kolesterol?

Själva ordet kolesterol är väldigt negativt laddat. Man associerar direkt till hjärt- och kärlsjukdom och ord som åderförfettning, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke osv.

Hur kan det ha blivit så här?

Låt oss börja med- Vad är kolesterol? Jo kolesterol är livsnödvändigt och ingår som byggstenar i kroppens alla celler. Kroppen bildar själv upp till 80% av det kolesterol den behöver, famförallt i levern. Äter man mycket kolesterol i maten så hämmas den egna produktionen och om man får i sig för lite så bildar kroppen mer.

Så denna hysteri runt kolesterol i maten är verkligen onödig, när det inte verkar spela så stor roll om vi äter mycket eller lite. Ett exempel på kolesterolrik mat som fått ett otroligt dåligt rykte är ägg. Ägg innehåller "otroligt" mycket kolesterol och ja det är ju självklart, det ska räcka till att bilda en hel kyckling.

Men är inte kolesterol farligt då?

Kolesterolet transporteras runt i blodet i olika "förpackningar",lipoproteiner, som delas upp i stoleksordning: HDL ( high density), LDL ( low density) och VLDL ( very low density). Det är de små VLDL som kan fastna i redan skadade kärlväggar ( observera redan skadade) medan LDL är lite större och "fluffigare" och följer med blodströmmen utan att fastna. HDL är de största förpackningarna och brukar kallas för det goda kolesterolet för att det kan ta upp överskott av kolesterol i kroppen och transportera det till levern. De kan antagligen även ta med sig kolesterol som redan lagrats in i kärlväggar.

Men man måste alltså redan ha en skadad, inflammerad, kärlvägg för att kolesterolet ska fastna, och egentligen så vill de ju bara hjälpa till och reparera det skadade kärlet. Men eftersom det bildas ett plaque och blodet får svårare att komma fram så blir det alltså inget bra resultat av hjälpen.

Så är inte kolesterol farligt då?

Det är uppenbart att en viss del av kolesterolet gör en redan befintlig skada värre men det är inte det som är orsaken till problemet.

Så genom att äta mycket fett ökar visseligen kolesterolvärdet i blodet, men det är i första hand det goda, HDL, som ökar och även de större "fluffiga" LDL , och detta är en bra sak.

De små, onda, och farliga LDL partiklarna får man inte i sig via fett utan bildas i levern när kolhydratrik mat bryts ner.

Så sammanfattningsvis ska man inte vara rädd för fett utan det är kolhydrater som socker och stärkelse som är den riktiga boven.

Men hur kunde det bli så här då?

Man såg att fett lagrades in i kärlen och drog slutsatsen att för mycket fett i maten gör att kärlen kleggar igen.( Ancel Keys underbara teori). När man sedan kunde mäta kolesterolet i blodet och hittade läkemedel som kunde sänka värdet så var det klippt. Läkemedelsföretag satsade stora pengar på produkter och självklart reklam. Den stora hysterin och häxjakten på kolesterolet var igång.3 kommentarer:

 1. Trevlig blogg. Ska bli kul att följa din "resa". /Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi verkar verkligen vara inne på samma spår och även jag är trädgårdstokig och bara längtar till sommaren. Har halkat in på din blogg flera gånger och den är verkligen läsvärd.

   Radera
  2. Så trevligt att höra - då har du kanske sett länken även till min kostrådgivarblogg som ligger där?

   Radera