måndag 25 februari 2013

ÅTER I BADDRÄKTEN

Jag kom fram till att det är ca 18 år sedan jag slutade tävlingssimma.

Jag har simmat någon gång då och då under åren, men om man slår ut det på 18 år så är det nog bara några gånger om året.

När jag blev sjuk så hade jag det längsta uppehållet, så klart.
På fyra år var jag inte i närheten av vatten.
När jag kände mig lite bättre och ville börja träna igen, var jag väldigt förtvinad i benen och hade dålig kondition.
Simningen kändes ändå som det bästa alternativet till träning och det var underbart att komma i vattnet. Viktlösheten och tystnaden under vattnet var allra bäst. Dessutom behöver man inte vara rädd att tappa balansen eller ramla när man är i vatten.

Det var absolut inte enkelt i början. Jag var så yr att jag hade svårt att simma rakt i bassängen och jag såg inte ens över till den andra sidan. Eftersom benen inte hängde med alls så fick jag simma enbart med armarna, vilket gjorde att jag blev trött efter bara någon längd.
Jag försökte simma 1- 2 ggr i veckan och kände att orken blev bättre och bättre. Jag fick också till tekniken bättre så att det inte blev lika tungt att simma utan benen.

Det senaste året tog mina promenader upp mycket av min tid och var i stort sett min enda träning. Jag simmade faktiskt inget alls under förra året.

Förra veckan började jag att simma i Mastersgruppen, i min gamla simklubb.
Det gick väldigt bra och det kändes som om jag skulle orka simma hur långt som helst.

Jag har ju blivit så mycket bättre överlag de senaste året, så det kändes bra att det gett framsteg i bassängen också. Min kostomläggning har gjort mig mycket starkare, jag har mer ork och balansen är mycket bättre (även om den inte alls är bra). Jag är fortfarande yr hela tiden, men har lättare att fokusera och ser mycket bättre.

Framöver blir det simträning en gång i veckan, minst.
Tillsammans med promedader, yoga, dans och gym, så kommer min träning bli komplett.4 kommentarer:

 1. Härligt att du blivit bättre! Jag lyckas inte fullt ut med att avhålla mig från mjölkprodukter och gluten men jag har minskat ner rejält på det och det känns bra :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Maria

  Tack för en väldigt fin blog! Fick min MS diagnos för ca två månader sedan och ställde (lite brutalt) om till paleo/LCHF kost. Har börjat att ta tag i motionen, bla med yoga. Har läst dina blog inlägg med stort intresse!

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du lagt om kosten direkt. Ju tidigare desto bättre! Önskar att jag hade tagit till mig detta tidigare, men jag gör vad jag kan och hoppas att jag kan sprida inspiration och kunskap till andra. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Din blogg var stor hjälp i att få min familj att förstå och stödja mitt kostval. Jag är mycket orolig över att börja med bromsmediciner och vill se hur långt jag kan "läka" sjukdomen med kost, motion, sömn och bra miljö. Jag har inte haft så svåra symptom ännu som många jag har läst om på nätet, så jag har stor respekt för den kamp med vardagen många har.

   Läste det du skrev om Lectin som jag tyckte var mycket intressant och bestämde mig för att sluta med grytor gjorda på krossade tomater. Blev faktiskt lite sämre i min mage (och skov) efter att ha ätit en sådan gryta.

   Har du läst Ann Fernholms bok "ett sötare blod"? Efter att ha läst den tänkte jag att om man har en inflammatoriskt sjukdom så måste det ju vara helt rätt, oavsett om man tror på Lectin eller inte, att minska på socker och kolhydrater i kosten för att hjälpa kroppen att läka så mycket som möjligt.

   Tack igen för en fantastisk blog!   Radera