måndag 4 mars 2013

MS - UTFÄLLNING AV JÄRN i HJÄRNAN ?

CCSVI  (Chronic Cerebro-Spinal Venous Insufficiency) är en teori om hur MS kan uppstå, eller en bidragande orsak.  Ledande inom ämnet är Professor Paulo Zamboni (läs mer här).

På svenska betyder det kronisk cirkulationsvikt i vener från det centrala nervsystemet (hjärna/ryggmärg). Det innebär att vener som ska dränera hjärnan är hindrade (stenos,missbildning, vridna vener, mm) så blodet stannar kvar längre i hjärnan och trycket i hjärnan blir högre.

Jag trodde stenhårt på den här teorin ett tag och åkte tom. till Bulgarien och utförde en operation, där man vidgade mina vener i nacken. Det gav mig inga direkta fysiska förbättringar, men hela processen fick mig att tänka igenom min situation och gav mig min livslust tillbaka. Jag kan inte säga att jag ångrar något, men skulle aldrig göra det igen.

Men det här inlägget skulle ju handla om järn.

Det CCSVI -teorin egentligen går ut på är att man genom dålig dränering och högt tryck i hjärnan får utfällningar av järn som skadar myelinet runt nervtrådarna i hjärnan. MS uppstår eller förvärras.

Med tanke på den biten så kan jag inte släppa teorin helt och ser jag till att inte få i mig för mycket järn. Om det stämmer så vill jag inte proppa i mig för mycket järn så det fälls ut i min hjärna.

Jag vet självklart hur viktigt järn är och jag får i mig det jag behöver genom ägg, kött, spenat, nötter, mm. Jag äter dessutom även lever (blandar i min köttfärs) varje vecka.

Det jag menar är att jag tar inga tillskott och ligger ungefär på 50 -75% av vad livsmedelsverket rekomenderar.

Det vore kanske bra att ta ett blodprov så jag vet hur jag ligger till, men jag vill inte söka upp vården för något så litet. Dit vill jag inte vända mig i onödan. Dessutom vet jag att jag brukar ligga ganska lågt, så det är nog ingen fara.

Vi får se om jag ska ta ett nytt D -vitamin test nästa vinter så kanske jag passar på att kolla mitt Hb också.4 kommentarer:

 1. När man gör en ccsvi operation, mäter dom då blodflödet till hjärnan? Händer det att man upptäcker att blodflödet är ok och avråder från operation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De använder ultraljud för att mäta blodflödet i venerna på halsen, från hjärnan. Jag tror inte att de avråder någon. De vill ju tjäna pengar. Om alla verkligen skulle behöva göra operationen är en annan sak.

   Radera
  2. Jag läste msra's sammanfattning över pågående ccsvi forskning (http://www.msra.org.au/ccsvi-research-round-2). Det verkar som man generellt inte ser ccsvi som en orsak till MS men möjligtvis en konsekvens hos patienter som haft MS under lång tid.

   Radera
 2. Vad roligt det var att läsa om dig i Mat & Hälsa. Ett jättefint reportage! :)

  Kämpa på! Här blir det bättre dag för dag. Just nu förbättras lillebror i snabb takt och jag tror att det är för att vi tagit bort mjölkprodukterna.

  SvaraRadera