onsdag 25 september 2013

TANKAR OM GRÖNSAKER

Jag såg den här föreläsningen av Dr. Georgia Ede för ett tag sedan och hon har fått mig
att tänka om vad gäller grönsaker.


Dr. Ede har ett väldigt enkelt tankesätt.
I roten finns all näring växten behöver och därför också mest växtgift.
Växten klarar sig inte utan sina rötter.
Stammen och själva "kroppen" på växten behövs för att transportera vatten och
näring och är heller inget som växten vill bli av med.
Bladen behövs för fotosyntesen och är väldigt viktiga, men att bli av med lite blad
är inte så farligt för växten. Den kan alltid tillverka nya.
Frukten är den ätliga delen av växten.

När jag följde the Wahls protocol så åt jag väldigt stora mängder av grönsaker.
Jag tyckte det blev väldigt mycket mat och jag fick lov att äta stora portioner
flera gånger per dag för att få i mig allt.

Det jag har gjort nu är att ta Dr. Wahls information om vilka vitaminer och mineraler
som är extra viktiga för oss med MS och ser till att få i mig dem via kött, fisk
och äggulor istället.
Jag följer alltså Dr. Wahls grundtanke fortfarande men utgår inte från grönsaker.

De få grönsakerna jag äter är "frukter" som t.e.x. avokado, zuccini, paprika, pumpa, oliver, mm.
Jag äter även babyspenat.

Det är mycket lättare på det här sättet och få i sig alla näringsämnena.
Jag äter två normalstora måltider per dag och får i mig mycket mer näring än innan.
Det enda jag inte får i mig tillräckligt via kött, fisk och äggulor är C -vitamin.
I lax finns det något milligram och i gräsbetat kött finns antagligen lite.
Men en liten bit paprika om dagen löser det lätt!


5 kommentarer:

  1. Intressant. Jag funderar lite åt samma håll vad det gäller grönsaksmängden.

    SvaraRadera
  2. Jag har lite svårt att få i mig kalcium när jag inte äter mjölkprodukter. Magnesium har jag inte heller riktigt koll på.
    Hur får du i dig dessa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag dricker benbuljong nästan varje dag. Det innehåller mycket kalcium men även magnesium, zink, och fosfor. Hur mycket är svårt att säga...
      Genom kött, fisk och äggulor får jag i mig ca 50% av RDI av magnesium + extra genom avokado och spenat.

      Radera
  3. Vet inte om du har testat det men ägg kan nog vara värt att testa att utesluta under en period för att se hur du reagerar. Kanske är det något som skulle accelerera dina framsteg ordentligt? Det verkar ju vara väldigt vanligt med igG reaktioner mot ägg i alla fall. Ingår ju också som ett av de födoämnen man ska plocka bort om man kör autoimmune protocol.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde ett tag att jag inte kunde äta ägg.
      Blev illamående och öm i magen efter bara några minuter. Tog bort dem helt ur kosten ett tag.
      Nu klarar jag av äggulor som tur är.
      Det finns så otroligt mycket näring i dem och jag äter flera varje dag.
      Det kan mycket möjligt vara äggvitan jag har varit känslig mot hela tiden. Vem vet.

      Radera