fredag 26 april 2013

TÅRTA TILL FRUKOST?

Det är inte så många som skulle servera tårta till sina barn till frukost.

Men varför inte?

Här är några typiska frukostar:

- Gröt, mjölk och sylt
- Yoghurt med müsli
- Smörgås och juice
- Oboj, flingor med mjölk

Det här äter många människor till frukost i olika kombinationer.
Om man tittar lite närmare på vad det innehåller så är det:
mjöl, mjölk och socker.

Vad innehåller tårta då?
Jo, mjöl, mjölk och socker.

Det enda som skiljer tårtan från de andra frukostarna är att den innehåller ägg och
mera fett.

Är det då ägg och fett som är onyttigt?
Tyvärr så är det många som har kvar den förlegade synen.
Jag ska inte gå in på det ämnet, men ni som följer mig vet ver jag står i den frågan.

Men det är nog ändå sockret som många tänker på när man nämner tårta.
De flesta är överens om att socker inte är nyttigt.
Att även gröt, müsli, fullkornssmörgås, frukt och juice är socker är det däremot många
som har svårt att ta till sig.

Jag skulle absolut inte heller servera tårta till frukost.
Jag väljer att ge mina barn ägg och fett.





8 kommentarer:

  1. Bra liknelse!
    Jag är lite nyfiken på vad du ger dina barn till frukost.
    Mina barn är stora nu, men i alla fall.
    Limpa och O'boj var tyvärr standard i vårat hus när de var små (på 90 -talet).
    Om jag skulle ha dukat fram kokta ägg så tror jag ingen skulle ha ätit.

    Mvh Siv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oftast blir det bacon och ägg.
      Min son vill ha stekta ägg och min dotter kokta (äter bara gulan).
      På helgen kan de få bananpannkaka ibland (banan, ägg, mandelmjöl, kokosmjölk), men de vill ha stekt bacon till då också.
      Kallrökt lax och makrill i tomatsås är också bra alternativ, men det vill de oftast ha till mellanmål efter skolan.

      Radera
  2. Mina barn ÄLSKAR bacon.
    Knaperstekt bacon och stavar av morot, gurka och paprika är perfekt frukost.
    De sitter och plockar med händerna och det tar en stund, men de äter ofta upp nästan allt.

    SvaraRadera
  3. Jag hittade hit via Kostdoktorn.
    Har även läst ditt inlägg om 30g kolhydrater och tycker att du ger så enkla och bra jämförelser. Tack.

    Jag har två små barn (3och5) och det är inga problem att ge dem den maten jag äter (LCHF).
    Men min älsta dotter är 10 år och det är helt omöjligt att få henne att förstå att fett inte är farligt.
    Hon skulle aldrig äta flottigt bacon och majonnäs är heller inte att tala om.
    Har du några tips?
    Är lite frustrerad.

    Mamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det absolut sämsta med våran mat idag är spannmål och socker.

      Spannmål lägger sig som en hinna i tarmen och hindrar kroppen från att ta upp optimalt med näring.
      Det går ofta ännu längre får många och tarmslemmhinnan kan bli förstörd (utan att man märker det).
      Får du dottern att hålla sig borta från bröd, kakor, pasta, mm så har du gett henne en bra start på livet.

      Socker finns överallt i dag.
      Det är också mycket debatter om hur dåligt det är.
      Att försöka få henne att förstå hur farligt socker faktiskt är, kanske är lättare.
      Om hon drar ner på sockret så är det också en stor hälsovinst.

      En viktig källa till fett är fisk.
      Det förknippar inta många med flottigt och fettigt utan riktigt hälsosamt. Det ska såklart vara fet fisk som lax, makrill och sill. Gärna flera gånger i veckan. Tillskott av omega3 kan också vara bra för henne.

      Om hon inte har några autoimmuna åkommor som astma, eksem, allergi, mm så är feta mjölkprodukter ett bra alternatativ till frukost.
      Turkisk yoghurt med bär eller en smoothie är mer normala frukostar och kanske lite lättare för henne att äta.

      Jag tror det är bättre att strunta i bacon, majonnäs,mm och försöka hitta andra alternativ.

      Radera
    2. Nu när det är säsong för frukt kanske din 10åring skulle tycka att det var gott med ett ägg och sedan lite frukt med vispad grädde till efterätt, som frukost? :) Det gillar mina här i alla fall. (8, 4 och 2år) Banankräm (mosad banan med en nypa kanel) med hackad mandel och sedan flytande, ovispad grädde till det är verkligen jättegott med! :) Om hon inte äter mejerier så testa att stavmixa ihop kokosmjölk med frusna hallon som en frukostglass! Det är en av mina favoriter ;) Eller kanske hemgjord paleo/raw-yoghurt: välmixad avokado&banan med bär/nötter på. Det kan hon kanske acceptera, då det inte känns flottigt? Kan även blanda ner kakao för chokladyogurt och toppa med skivad banan och rostade hasselnötter. Mmm..

      Jag håller med om att det ibland kan vara lurigt att få barnen att äta det man serverar, särskilt om de "fått för sig" att de inte gillar en viss sorts mat, men det är väl bara att fortsätta servera det tills de är hungriga nog att de äter ändå? ;)

      Radera
    3. Tack för så många bra tips!
      Jag får börja prova lite olikla varianter.
      Jag ska sluta att tjata om fett med henne, men det är svårt när man själv vet hur bra det skulle vara för henne.

      Mamman

      Radera
  4. Haha, sådär tänker jag med! Min man klagar på att jag bara ser maten som ingredienser, inte som måltider. Särskilt just i det här "gröt med sylt är ju som tårta"-tänket. Men det är ju så :)

    SvaraRadera