söndag 14 april 2013

HUNTER AND GATHERER


I våran familj är det min sambo som får vara jägaren.
Han älskar att fiska och vill ta jägarlicens. Det är väl det närmaste jägare vi kommer.

Nästan allt vårat kött och fisk som vi äter köper vi från affären, men visst vore det underbart att kunna ordna lite mera själv.
Om sommaren kan det bli en del fisketurer, men det blir tyvärr inte så mycket fisk.
På hösten brukar vi få tag på lite älgkött och sist fick vi massor av ben och en tunga av en jättesnäll jägare.

Ett annat sätt är att köpa ett halvt får eller ko från någon närliggande gård. Det ska vi absolut göra, men vi behöver en större frys först. Då får man stycka och lära känna köttet på ett helt annat sätt. Då kommer nog den inre jägaren fram lite i alla fall.

Jag är nog mer en samlare.
Det är riktigt härligt att hitta massa svamp i skogen och plocka blåbär. Det känns riktigt bra att bara kunna plocka något som är så nyttigt, helt gratis.
Om våren plockar jag även kirskål och brännässlor.
På sommaren känns det bra att kunna odla lite spenat, rädisor, morötter och tomater.
Att hitta smultron och hallon är också helt underbart.
På hösten har jag också tänkt att plocka rönnbär och nypon, men det har inte blivit av än.
Jag får bättra mig.

Båda våra barn har nog också små samlare i sig.
Det är nog väldigt vanligt bland barn.
De samlar på det mesta och åtminstone min dotter tycker väldigt mycket om att plocka bär och svamp.11 kommentarer:

 1. Min exman jagade älg så jag har varit van vid att ha god tillgång till älgkött. Tyvärr är det numera en sällsynt lyx. Men det innebär att jag äter mindre kött och det är nog positivt...

  SvaraRadera
 2. Jag önskar jag hade tillgång till viltkött men det får bli butikskött :)

  SvaraRadera
 3. Hej Maria! Jag hittade hit genom Kostdoktorn och gillar din sida väldigt mycket. Jag försöker också bli frisk genom kosten, efter att ha varit diffust sjuk i många år. Absolut inte en så allvarlig sjukdom som MS, men hela systemet var ur fas (mage, sömn, blodsocker och värk). Förra året fick jag en stroke, och då blev det allvarligt. När jg blir lite bättre ska jag starta en blogg, fö det kan hjälpa många, precis som du gör.

  Du är bara lite äldre än mina egna barn, och när jag läser din historia, om hur du blev sjuk med små barn, väldigt ung och så svårt sjuk, blir jag tagen. Men det är inte "tycka-synd-om" man behöver, utan livsglädje och hopp. Att vara proaktiv är det viktigaste.

  Jag ska fortsätta att följa dig, för du har en fin, informativ blogg. Sedan bor jag i Vintjärn, så vi har Dalarna gemensamt ;)

  Jag äter magnesium, för att lindra värk i leder och stärka musklerna (fick biverkningar av mediciner, hamnade närapå i rullstol). Skulle magnesium stärka dina muskler/leder? Benbuljong innehåller mycket magnesium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för så många fina ord!

   Jag tycker verkligen att du ska starta en blogg. Det är skönt att skriva av sig. Jag trodde väl inte att så många skulle läsa det jag skriver, men det är kul att nå ut till så många.

   Magnesium har jag inte tänkt så mycket på. Jag får iofs. inte i mig mängder i maten , men eftersom jag inte äter spannmål eller mjölk (som drar ut mineraler)så har jag inte riktigt sett det som någon fara. Jag dricker benbuljong varje dag och det borde vara fullt av magnesium....

   Radera
 4. Hej,
  fantstikt bra blogg! Och väldigt roligt att du hamnat hos Kostdoktorn!!

  Jag har blivit tipsad om kosttillskott som innehåller L-Arginin (plus lite fler saker, D-vitamin och sånt) från Synergy. Det ska tydligen ska vara rent otroligt bra för bla MS-sjuka. Vid enkel goggling hittar jag egentligen inget med koppling till MS. Har du kommit i kontakt med detta? Jag tror nog att arginin är väldigt bra, men skulle gärna läsa om andras erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arginin är bara en av 20 aminosyror. Jag tror mer på att äta kött och benbuljong, varje dag, så man får i sig alla sortera aminosyror.
   Det jag har hört ska vara exra viktigt vid MS är glutamin (en annan aminosyra). Har tom. ätit extra av detta för något år sedan.
   Jag känner nu att det kanske inte är så bra att ta någon speciell aminosyra i höga doser.
   Vi behöver nog alla och de samverkar säkert också...

   Radera
  2. Jag har kollat upp det lite mer noggrant. Varken arginin eller glutamin är essentiella aminosyror.
   Det betyder att kroppen själv kan tillverka dem, oftast från andra sorters aminosyror.
   Barn kan inte tillverka arginin utan måste få i sig det via maten. Om man har brist på andra aminosyror kan hända att man inte heller kan tillverka tillräckligt med arginin.
   Det jag hittade var att vattenmelon har enzymer som stimulerar oss att bilda mycket arginin.
   Det kan vara bra att veta.

   Radera
 5. Hej Maria,

  Du skriver att du vill äta bättre kött. Du verkar ju ha tillgång till naturbeteskött i Dalarna (om du nu bor där fortf). - http://www.ekologisk-mat.se/Links.aspx?c=6001&r=121 - Då får ni nästan samma kvalitet som viltkött. Bräsbete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har tillsammans med min mamma beställt lite kött de senaste åren men har tyvärr inte plats att köpa mängder själv. Vi bor i bostadsrätt men ska ev flytta till villa igen. Då blir det en frysbox på direkten!
   I sommar har vi tänkt att ta lite utflykter till olika gårdar och ta reda på mer om deras kött.

   Radera
 6. Jag är inte från dalarna men var på en släktträff där förra sommaren. Vi var på ett ställe som heter Rältagården och ligger i Djura. De hade underbart kött som var egenuppfött och gräsbetat. De hade även kött till försäljning, vad jag minns. Kolla in deras hemsida http://www.raltagarden.se/index.htm

  SvaraRadera
 7. Jo, vi har varit på Rältagården vid två tillfällen. Klart godkänt. Tror vi har gott om både egenuppfödda kor, grisar och får här omkring.

  // Anders ( Marias sämre hälft)

  SvaraRadera