onsdag 27 mars 2013

THE WAHLS PROTOCOL


När Dr. Terry Wahls var som sjukast i sin MS så började hon läsa det senaste inom medicinsk forskning. Det fanns inte mycket om just MS men hon koncentrerade sig på sjukdomar där hjärnan var inblandad (Huntington, Alzheimer, Parkinson).

Hon började se samband mellan olika näringsbrister och förstöringar/krympning av hjärnan. Hon började skriva ner olika näringsämnen som kunde vara inblandade och tänkte ta dessa som kosttillskott i höga doser.
Listan blev längre och längre och tillslut förstod hon att det inte skulle gå att äta så mycket piller.

Första tanken om en kost där man får i sig alla näringsämnen naturligt tog form.

Hennes utgångspunkter var:

- motverkar att hjärnan krymper                      (omega3, kreatin, Q10)
- behövs för att mitokondrierna ska fungera     ( alla B- vitaminer, svavel, antioxidanter)
- behövs vid uppbyggnad av myelin                   ( B1, folsyra, B12, jod, omega3)

Sedan tog hon reda på mat med extra mycket av dessa näringsämnen.

Det hon kom fram till var att:
- B-vitaminer, svavel och antioxidander finns mycket i grönsaker. Genom att äta mycket grönsaker och olika sorter så går det att få i sig tillräckligt av dessa ämnen.
- Omega 3 fettsyror finns mycket i vildfångad fisk och gräsbetat kött och genom att äta det varje dag får man i sig mycket omega3.
- Genom att äta inälvsmat (lever, hjärta, musslor,mm) får man i sig bra med Q10.
- Sjögräs är särskilt rikt på jod.

Eftersom hon blev så bra av den här kosten så ville hon självklart dela med sig av sina erfarenheter.
Hon har en youtube föreläsning med över 1,2 miljoner visningar.
Hon har en blogg där det finns en del att läsa och om man anmäler sig så får man mer material.
Hon har en mottagning i Iowa där hon behandlar sina MS patienter med denna kost.

The Wahls protocol

Grunden är paleolitisk kost. Äta så naturligt som möjligt. Undvika spannmål, bönor, baljväxter och mjölkprodukter. I stort sett äta kött, fisk, ägg, grönsaker, bär och nötter.

Sedan har hon lagt till tydligare riktlinjer:

- 6 DL GRÖNA BLADGRÖNSAKER, varje dag. Spenat, mangold, grönkål mm.
- 6 DL SVAVELRIKA GRÖNSAKER, varje dag. Vitkål, broccoli, sparris, lök, svamp mm.
- 6 DL FÄRGGLADA GRÖNSAKER, varje dag. Rödbetor, morot, hallon, blåbär, körsbär, mm.
- vildfångad fisk eller gräsbetat kött, varje dag
- inälvsmat, minst en gång i veckan
- sjögräs, lite varje dag i matlagningen eller rejält en gång i veckan.

Den här kostplanen använder Dr. Wahls på sin mottagning för sina MS- patienter.
Alla medarbetare hon anställer måste också äta kosten i minst en månad, för att se viklen nytta den ger. Även om man tycker att man är frisk så verkar den ge mer kraft, ork och energi.
Dr. Wahls själv verkar också äta enligt den fortfarande, fast hon är i stort sett "frisk".





3 kommentarer:

  1. Det låter vettigt. Jag tänker mycket på omega 3/6 balansen och äter kött från gräsbetande kor och vild stillahavslax. Fast det är mycket grönsaker! Jag tror jag äter från de första två grupperna, men inte i dessa mängder, men sämre från den "färgrika". Får kanske lägga till lite rödbetor och morötter. Jag såg att du malde ned lever i köttfärsen? Vad gör du för att få i dig sjögräs? Säger hon någonting om vitamin D?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycket också att det är lite svårt att få i mig de färgrika grönsakerna. Dr. Wahls äter nog väldigt mycket frukt, men jag vill hålla ner kolhydraterna. Jag äter kålrot,rödbetor, hallon, rödkål och rödlök. På helgen äter jag ofta sötpotatis och ev lite mango eller blodgrape.

      Jag tycker inte om leversmak, men kör den i matberedaren till en "sås" och steker med köttfärsen i köttfärsrätter. Använder även hjärta och det smakar vanligt kött!

      Jag använder Kelp, se inlägget http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/2012/08/tankar-om-alger-och-sjogras-sundsvall.html
      Jag har det i och på maten som vanligt salt.

      D- vitamin är väldigt viktigt och Dr. Wahls bor i USA där de har mycket mer sol. Hon kollar upp sina patienter och tycker att de ska ligga på 80 ng/ml (ca 200nmol/L), alltså mycket högre än våran sjukvårds gräns 28 ng/ml (70nmol/L).
      Jag äter 5000IE D -vitamin om dagen och mitt värde var 227nmol/L i december.

      Jättekul att du ställer frågor:)
      Ha en fin Påsk

      Radera
  2. Bra färgade grönsaker, hade glömt rödkål och rödlök. Ska prova kålrot och rödbetor. Jag har också köpt märgben för att göra buljong efter påsken :)

    Sist jag tog mitt d-värde så hade jag 95 nmol/L, men då hade jag ätit 5000 IE sedan 1,5 månader. Har nu tagit 10000 IE under en kort period och ska be min nya läkare kolla värdet när jag går dit i April. Karolinska Sjukhusets neurolog enhet vägrade ta d-vitamin prov, så det fick jag via min husläkare. Min MS läkare spännde ögonen i mig och sa att mitt d-vitamin värde har INGEN betydelse. Och både min faster och pappa har jätte-låga d-värden, runt 40-50 nmol/L, fast de är ute mycket. Så jag bestämde mig för att byta läkare :p

    Tack för att du skriver och att jag kan ställa frågor.
    Glad påsk!

    SvaraRadera