Våra barn växer upp på socker!
När jag var och handlade sist så såg jag nog det värsta jag sett på länge. De i kassan innan hade köpt två stora lådor vällingpulver, med PÄRONSMAK. Jag tycker alltid det låter så konstigt när mina barn säger att deras kompisar inte tycker om vatten eller mjölk, men om man redan som spädbarn vänjer sig med den sockriga smaken så är det kanske inte så konstigt.
Många barn är nog helt sockerberoende redan när de är ett år och det är riktigt hemskt.
0 ÅR - 6 MÅN
Det första halvåret i vårat liv är kanske den enda gången vi äter precis som vi ska. Vi får i oss alla de viktiga näringsämnen vi behöver samt antikroppar och proteiner som stärker immunförsvaret och t.o.m. kan skydda mot cancer (förutsatt att vi blir ammade).
4 MÅN
Redan från fyra månder rekomenderas små smakportioner och det man tänker på då är lite potatis eller banan kanske, men alla livsmedels producenter tänker hel annat däremot. De rekomenderar olika slags gröt som innehåller 15 - 20% socker och stärkelse och som kommer från spannmål, ris och majs:
6 MÅN
Från 6 månader rekomenderas också massa olika gröter men nu med frukt- och bär tillsatser, vilket gör att innehållet stiger till 20 -25% socker och stärkelse :
Sedan har vi en stor favorit, majskrokar, som jag tror att varenda bebis över 6 månader har provat på idag. De innehåller 85 % socker och stärkelse :
1 ÅR
Nu börjar vi komma in på väldigt konstiga produkter. Dessa drycker som vänder sig till ettåringar har 13,5% socker och finns i massor. Hur knasigt det är förstår man om man jämför de med coca cola som har 10,6% socker.
Ett annat "nyttigt" mellanmål som dessutom är berikad med C -vitamin (varför?) innehåller 11% socker och har alltså åter igen mer socker än coca cola.
Vanliga produkter som vi ger våra barn:
Fruktyoguhurt 11 -13,7% socker och stärkelse
Flingor (Rice krispies - sämst) 87 % socker och stärkelse
(Kelloggs All bran -bäst) 67% socker och stärkelse
Bröd (Lingongrova) 46 % socker och stärkelse
(jätte franska) 46 % socker och stärkelse
Oboy (drickfärdig) 21 % socker och stärkelse
Ballerinakakor 66 % socker och stärkelse
Pasta 73 % socker och stärkelse
Bulle 52 % socker och stärkelse
Pannkaka 23 % socker och stärkelse
Det är så otroligt mycket socker i de här livsmedlen och de flesta barn äter något eller flera av dessa varje dag!
Det är lätt att ha uppsikt på uppenbart socker som godis och läsk, men det är värre med pasta, bröd, flingor mm. där sockret är dolt och består av stärkelse ( de flesta föräldrar tänker inte ens på att stärkelse omvandlas till socker i magen).
Mjölkchoklad innehåller 52 % socker och stärkelse, så både pasta (73%) och de otroligt "nyttiga" flingorna All Bran (67%) innehåller alltså mycket mer socker än godis.
Med tanke på att man vet i dag hur farligt socker är för oss ( en otroligt bra föreläsning är The bitter truth av Robert Lustig http://www.youtube.com/watch?v=kOCPyheVesMså )är det helt galet hur mycket socker vi ger våra barn. Att alla utsätts för så mycket socker redan i tidig ålder är väldigt skrämmande, och vi vet egentligen inte hur illa vi gör våra barn.
Verkligen bra med en tabell på socker/stärkelseinnehållet som du gjort i detta inlägg! Och nästan alla livsmedel i tabellen innehåller vete och gluten. Måste rekommendera en grymt bra bok av dr William Davis. "Wheat belly", han har en blogg och en sida på facebook med samma namn. Rekommenderas varmt! http://www.bokus.com/bok/9781609611545/wheat-belly/
SvaraRaderaJa, vete och gluten är nog en väldigt stor bov, om inte den värsta, för många. Ska kolla in bloggen. Fick precis höra talas om den från ett annat håll också. Lustigt sammanträffande.
Radera