torsdag 8 mars 2012

TANKAR OM D - VITAMIN (Helsingborg 9,7 mil)

Brist på sol kan göra oss så sjuka.

Här i norden har vi så lite sol så det räcker inte för att tillverka det D -vitamin vi behöver. På vintern mellan November och Mars kan vi inte tillverka något D- vitamin alls, även om vi så skulle lägga oss nakna mitt i solen.
Solens strålar står då för lågt, vilket innebär att de filtreras bort i atmosfären och når inte ner till oss. Under sommaren går det så klart bra, men inte så lätt som vi tror. På riktigt soliga dagar kan vi bilda D -vitamin mellan kl. 11 - 15 , men annars är det betydligt mindre än så.
D- vitamin bildas i huden när solen skiner på oss, eller närmare bestämt när kolesterolet omvandlar solens UV- strålar.

Vi kan också få i oss D - vitamin genom kosten och då främst genom fisk och svamp. Det är tack vare fet fisk som man tror att vi i norr över huvud taget har klarat oss. För att få en bra bild på hur mycket vi behöver äta så kan man göra en jämförelse:

100 g Lax ger oss 400 IE D - vitamin

100 g Torsk ger oss 120 IE D -vitamin

100 g kantareller ger oss 100 IE D -vitamin

1/2 timmes sol ger oss 10000 IE D- vitamin

Så D -vitamin via solen ger så otroligt mycket mer än vad vi kan få i oss via maten.

Det rekomenderade dagliga intaget (enligt livsmedelsverket) är 400 IE, så 100 g lax om dagen eller 400 g svamp, om du är vegetarian, räcker. Så det är alltså inte omöjligt att få i sig sin dagliga dos D -vitamin genom maten och det är ju skönt att veta.

 

Men varför är D- vitamin så viktigt då?

Jo, D -vitamin är bra för skelett, muskler, nervsystemet, hud, hår, tänder mm. och motverkar benskörhet, muskelsvaghet, hjärt-kärlsjukdomar och karies.
​Det hjälper även till vid bakteridödandet och är bra för immunförsvaret, motverkar förkylning, influensa, trötthet och depression.

​Det motverkar också inflammationer, reumatism, akne, eksem och psoriasis och är även bra mot förstoppning och närsynthet.

Det anses även kunna hämma tumörtillväxt (främst tjocktarmscancer, bröstcancer och prostatacancer), minska risken för diabetes och mest intressant, i mitt fall, vara inblandat i utvecklande av MS.En liten förenklad förklaring om teorin kring D -vitaminets inblandning i MS:

Mellan cellerna i tarmväggen finns små "portar" som ska släppa igenom virus och bakterier till blodet, så att de vita blodkropparna kan tillverka antikroppar och bekämpa inkräktarna. Dessa "portar" styrs av D- vitamin och om man har brist på det så står "portarna" helt öppna och andra partiklar kan lätt ta sig igenom in till blodbanan. Vid utvecklandet av MS har D -vitaminbrist lett till att Lectin ( protein som liknar myelin) har tagit sig in i blodbanan och stött på de vita blodkropparna, som sedan tar fel och angriper hjärna och nerver.


Det jag gör för att försöka hjälpa kroppen att kämpa mot min MS är:

- Se till att äta mat med mycket D -vitamin, samt ta tillskott över vinterhalvåret.

- Vara i solen minst en halvtimme om dagen på sommaren (efter en halvtimme är huden mättad  med D- vitamin och kan inte ta upp mer) och åka utomlands en vecka per vinter.

- Äta mycket fett så att kroppen kan bilda optimalt med D -vitamin.


Jag tittar ju mycket på youtube och har hittat ett bra föredrag om D -vitamin av
dr.Mats Humble http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw&feature=player_embedded#.

Så om ni har lite tid över så är det väldigt intressant.

6 kommentarer:

 1. Det är omöjligt för oss nordbor att få det d-vitamin som vi behöver eftersom det är så solfattigt och den sol vi har under höst, vinter och vår står lågt på himlen och strålarna faller in snett på nordisk mark. En bra regel att lära sig är skuggregeln. När skuggan är kortare än din längd=d-vitaminbildning är möjlig. När skuggan är längre än din längd kan kroppen ej bilda d-vitamin. Under optimala förhållanden kan kroppen bilda 10.000-20.000 enheter d-vitamin, om man är en ljushyad människa och är lättklädd typ bikini/badbyxa, ca kl 11-15 under svensk sommartid, och UTAN solskyddskräm ca 30 min soltid. Jag är rödhårig så jag bränner mig lätt men har gjort mig av med solskräcken som myndigheter jobbat hårt med för att pränta in i folk, och som jag trott på i 35 år. Jämför solskräcken med skräcken för det naturliga fettet. Och saltskräcken. Nä, jag tror att sol (utan att bränna sig!), animaliskt fett och salt med jod är nyttigt och en förutsättning för att vi ska hålla oss friska eller kunna bli friska/friskare.
  Ett tips för att klara 30 min i svensk sommarsol utan solkräm är att börja 1 min, nästa soldag kanske man klarar 3 min, nästa 7 min osv tills man är uppe i 30 min. Det jag märkt är att man mår väldigt bra, blir på glatt humör och pigg som en mört, när huden får bilda d-vitamin via solen. Kroppen har en fantastisk förmåga att bilda en ordentlig dos d-vitamin, 10.000 och 20.000 enheter är ganska långt från slv:s rekommendation 400 enheter RDI. Detta är ju samma dos som en bebis får i sina 5 d-droppar så jag ser 400 enheter som en bebisdos, logiskt måste en vuxen person behöva mer. Slv är som vanligt oseriösa och okunniga och underskattar våra kroppar.
  Jag tar i snitt 6.000 enheter d-vitamin dagligen och vinterdepressionerna är som bortblåsta. Känner flera med MS som tar 6000-10.000 enheter d-vitamin dagligen när solen inte kan ge detta. De mår mycket bättre och i kombiantion med paleokost. Det är ganska dyrt med d-vitami tillskott från hälsokost i Sverige, 3 holistic-kapslar dagligen blir ca 1800 kr per person och år. Man kan köpa billigare via nätet från andra Europeiska länder, tror tips om det finns på alltomvitamind-bloggen. Man kan också köpa i USA eller beställa via nätet, det gör vi, har också hittat en lite lägre dos än den som vi vuxna tar, till barnen, så kanske de slipper få barndiabetes som verkar höra ihop med den nordliga d-vitaminbristen.
  Det finns massor med bra att läsa på http://alltomvitamind.wordpress.com/ och även på http://www.vitamindcouncil.org/
  Värdefullt är också att läsa om de hjälpvitaminer och mineraler som underlättar upptaget av vitamin d. Roligt att läsa om dina hälsoförbättringar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack
   Bra tummregel om skuggan!
   Jag tar också tillskott av D -vitamin under vinterhalvåret, men tror att för en frisk person kan nog 400 enheter räcka. Det viktiga är att man vet att solen inte kan ge någon D -vitamin alls under vintern och att man måste se till att äta tex mycket lax och svamp. Under sommarhalvåret är det bara att lapa sol så ofta man kan och en utlandssemester på vintern skadar ju aldrig (mer en pengafråga).

   Radera
 2. För den som vill veta mer rekommenderar jag boken - Supervitamin D. Recensin av den finns på min blogg, http://www.functionalfitness.se/2012/03/supervitamin-d-bokrecension.html.

  Sedan tror jag att Livsmedelsverket kommer höja sin rekommendation närmare 1000 IE under 2012 (Om jag tolkade svaret jag fick från dem rätt). Läs svaret här: http://www.functionalfitness.se/2012/03/mer-d-vitamin.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara en trevlig blogg du har! Ska sätta mig och läsa lite mer.

   Radera
 3. Hej Maria
  Under "Varför är D-vitamin så bra" skriver du att det motverkar flera olika sjukdomar. Hur vet du detta? Var kommer den informationen ifrån?
  Jag är chefredaktör för Reumatikervärlden, som är Reumatikerförbundets medlemstidning, och där finns många som skulle vara intresserade av detta.
  tack
  Hälsningar Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det finns hur mycket som helst att läsa om D-vitamin :)
   Mycket av det jag läser är på engelska.
   En väldigt bra sida med nya rön samt väldigt mycket att läsa är: http://www.vitamindcouncil.org/category/blog/#

   På svenska har Kostdoktorn väldigt mycket samt dr.Mats Humble. Kolla in derar hemsidor eller lyssna på Mats föreläsning ovan i inlägget.

   mvh Maria

   Radera