onsdag 8 januari 2014

RÅ ÄGGULA?

I många MS -dieter tycker man att ägg ska undvikas helt.

I The ms recovery diet ser man ägg som "triggerfoods" som kan trigga igång MS symptom.
Det står bara att det kan vara en "trigger" och att man får testa själv.

I The autoimmune protocol räknar man ägg till mat som är irriterande/förstörande
av magslemhinnan.
Om man läser lite mer om just ägg så pratar de bara om äggvitor.
De föreslår att man utesluter ägg helt ett tag och provar att återinföra äggulor
efter ett tag. Här finns ett långt inlägg (the paleo mom).

Dr.Terry Wahls pratar om vikten av att äta inälvsmat. Äggulor räknas dit.
Om man ska gå efter henne så är äggulor väldigt bra.

Man måste helt enkelt prova sig fram och känna efter hur man mår.

Äggula innehåller massor med näring så jag vill gärna ha med det i min kost.
Det innehåller alla vitaminer utom C och B3 (niacin).
Vitaminer det finns mest av är A, B12, E och K.
Dessutom innehåller äggula mycket folsyra, jod och selen.

Jag uteslöt ägg helt i några månader och provade sedan att äta ett ägg.
Jag blev lite illamående och öm i magen.
Efter några dagar provade jag att äta en kokt äggula.
Jag kände inget konstigt efter den och började äta äggulor nästan varje dag.
Efter någon vecka kände jag samma illamående som innan så jag slutade helt
med ägg igen.
För någon månad sedan hörde jag Dr. Perlmutter prata om rå äggula.
Det skulle enligt honom vara perfekt mat för hjärnan.
Man kunde tänka att när man åt en rå äggula så sög hjärnan åt sig all näring
den behövde.
Jag började äta en rå äggula om dagen och det har gått jättebra.

Nu äter jag två stycken råa äggulor efter varje träningspass.
De är självklart ekologiska.
Det känns jättebra att kunna äta ägg!




3 kommentarer:

  1. Jag klarar inte av ägg alls. Jag får ont i magen och mår väldigt illa.
    Råa har jag iofs inte provat.
    Tror inte jag klarar av konsistensen men jag kanske skulle prova.
    Hur äter du dina ägg?
    Har du några tips?

    Med vänlig hälsning Siv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar bara svälja ner mina äggulor hela.
      Det kanske kan låta äckligt men det smakar nästan inget alls.
      Jag äter också "fetglass" nästan varje helg.
      Grundrecept 4 port:
      10 äggulor
      100g smör
      100g kokosfett
      vaniljpulver
      björksocker el honung
      Blanda ihop allt i en matberedare. Tillsätt ev. smaksättning ( bär, hackad choklad, lakridspulver) Ställ i frysen några timmar.
      Då får man i sig 2,5 äggulor lätt!

      Radera
  2. Jag har läst om att vi med MS inte ska äta ägg på många olika ställen. Eftersom jag alltid har älskat ägg och de dessutom innehåller väldigt mycket näring har jag helt högaktningsfullt struntat i det "rådet".

    Att låta bli det som innehåller gluten är väldigt enkelt även om jag längtar efter ett gott nybakat bröd ibland.

    Att låta bli mejeriprodukter är svårare så ibland tillåter jag mig att "fuska" lite med den saken.

    SvaraRadera