tisdag 4 juni 2013

BENBULJONG

Jag tänkte visa lite mer ingående hur jag gör min benbuljong.


Först täcker jag botten på en stor kastrull med ben.
Jag äter oftast kött med ben och sparar benen i frysen tills det är dags att koka buljong.
Det blir mest lammben och revben från gris.
Om jag inte har tillräckligt med ben i frysen brukar jag köpa lite märgben och koka med.


Sedan fyller jag på med vatten och häller i en skvätt äppelcidervinäger.
Sedan får det stå i några timmar och vinägern hjälper till att dra ut mineraler ur benen.
Jag vet inte hur viktig den här biten är. Jag börjar ibland koka direkt.


Buljongen får koka upp och sedan låter jag den stå på svag värme över natten.
Exakt hur länge man ska koka den vet jag inte och jag har sett allt från ett par timmar till flera dagar i olika recept.
Jag låter den svalna lite och plockar sedan ur benen.


Sedan hackar jag grönsaker i grova bitar och låter dem koka med i ca en halvtimme.
Jag använde vitkål, rödlök, morot och rödbeta den här gången.
Jag brukar ta det jag har i kylen och tänka så färgglatt som möjligt.
Några vitpepparkorn, lagerblad, salt och kelp fick också koka med.
Andra bra smaksättare kan vara vitlök, selleri, chili mm. Man får prova sig fram.


2 liter härlig benbuljong färdig att dricka.
Färgen kan variera väldigt beroende på vilka grönsaker man använder.
Konsistensen kan också variera från lättrinnande till ren gelé. Det beror på vilken
sorts ben man använt. Går att spara i kylen i flera veckor.
Jag dricker en varm kopp benbuljong varje dag.


Innehållet av näringsämnen är svårt att avgöra. Det kan nog också variera väldigt beroende av viken sorts ben man använder och hur mycket vatten (koncentrationen).


Det som kan finnas i benbuljong är:
- mineraler
  Kalcium, magnesium, fosfor och zink lagras i ben och finns garanterat i buljongen.
  Svavel, kalium och natrium ska också kunna finnas med.
- aminosyror
  Speciellt glycin och prolin har setts, men även andra.
- collagen och gelatin
  Det ska var bra för leder och kan ev. bota magsår.
- glukosamin
  Spelar stor roll vid bildandet av senor och brosk.
  Glukosamin i tablettfom är vanligt för att lindra ledproblem.
- C -vitamin
  Borde kokas ur en del ur grönsakerna.
- fett
  Benmärgen kokas ur och buljongen blir alldeles fet.
  När buljongen svalnar lägger sig fettet som ett lager på ytan.




9 kommentarer:

  1. Vilken bra beskrivning!
    Det blir så tydligt med bilder. Jag har kokat neutral buljong och använt i maten, men det där ser väldigt gott ut.
    Det måste jag prova.

    Mvh Siv

    SvaraRadera
  2. C-vit förstörs väl vid upphettning, åtminstone långvarig värmning.

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både B-vitaminer och C-vitamin är vattenlösliga.
      Kokade grönsaker har lägre C-vitamin innehåll pga. att det går förlorat i kokvattnet.
      Jag tror det kan finnas en del C-vitamin.

      Radera
  3. Hur länge sk buljongen koka? Jag har timer på min spis så jag kan inte låta buljongen koka över natten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har som sagt sett allt från några timmar till dagar i olika recept, så jag vet faktiskt inte.
      Tre timmar räcker säkert...

      Radera
  4. Jag får inte min buljong bakning att funka. Blir inte gott >.< Och definitivt inte den vackra färgen du får.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar ha mycket vitkål eller rödkål för att få en god smak. Lök är nog också en viktig smakförstärkare. Jag brukar ta ungefär 2 st rödbetor per liter och kan ibland få en alldeles mörkröd färg.
      Om man använder rödkål blir färgen mer lila/rosa.
      En annan favorit jag har är stjälkselleri som ger en speciell smak, men det tycker inte alla om vet jag.
      Du får fortsätta experimentera.
      Lycka till!

      Radera
  5. Jag har precis kokat min första benbuljong på lamm, med morötter, lök och selleri och kryddor. Efter 50 timmar smakade jag på den... besvikelse... den smakar beskt. Har jag kokat den för länge? (Sett att ju längre man kokar den desto mer mineraler, etc utlöses). Är den obrukbar (giftig) bara för att den smakar beskt eller kan man "justa till" smaken? Det blev 8 liter som stod och puttrade på spisen... Vad tror ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokade du med grönsakerna hela tiden?
      Om det är fallet kan det bero på det.
      Jag brukar koka benen, med lite vitvinsvinäger och kelp, över natten och sedan koka med grönsaker i ca en halvtimme.
      Jag tror absolut inte att det är giftigt.
      Prova att hälla lite i en kastrull och koka med nya grönsaker. Selleri och svartpeppar kan ev. ge en besk smak har jag märkt.
      Hoppas du kan rädda det.
      8 liter är mycket!

      Radera