Vi människor använder inte kalorier som bränsle!
En kalori är ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius.
Det är alltså bara ett energimått och har ingenting att göra med hur våra kroppar fungerar.
Mitt råd till alla som lägger ner massa tid på att räkna ut kalorimängder är att börja räkna näringsämnen istället.
Det är mycket viktigare att ha koll på de essentiella näringsämnena.
Först och främst för att inte få några näringsbrister så klart men även för att undvika mat som kroppen inte behöver egentligen (eller t.o.m. kan vara skadlig).
Man vilka är de essentiella näringsämnena?
Essentiella näringsämnen är de som människan behöver men inte har förmågan att framställa själv.
Vissa aminosyror, vitaminer, fettsyror och mineralämnen måste vi alltså få i oss via kosten.
Observera att kolhydrater inte finns med bland dessa.
Vi behöver alltså inte få i oss ett gram kolhydrater.
Glukos kan ombildas från både aminosyror och från fett, denna process kallas glukoneogenes.
De åtta essentiella aminosyrorna är:
- Fenylalanin.
- Isoleucin.
- Leucin.
- Lysin.
- Metionin.
- Treonin.
- Tryptofan.
- Valin.
Äter man ägg, fisk och kött varje dag så borde man få i sig alla. Man kan även se till att köttkonsumtionen kommer både från fläsk och nöt samt äta lever någongång ibland för att vara extra säker.
De övriga 12 aminosyrorna kan vi alltså tillverka själva, men till många av dem anväder vi oss av de essentilla och kan alltså även få brist på dessa om man äter fel.
De essentiella fettsyrorna är:
- linolsyra (omega 6)
- linolensyra (omega 3)
Vanliga källor är vegetabilisk olja, nötter, bönor, frön, fisk och andra havsprodukter.
Omega 6 får vi ofta i oss i stora mängder i kosten idag. Det är extra viktigt att se till att få i sig tillräckligt med omega 3 och det finns främst i fet fisk (lax, makrill, sill, mm).
Endel tror att vi förr i tiden fick i oss ungefär lika mycket av de olika fettsyrorna och att vi borde sträva efter det igen.
Vitaminer:
Alla vitaminer är essentiella för människan. De är totalt 13 stycken och brist på någon kan ge upphov till bristsjukdomar (se under fliken vitaminer coh mineraler).
Mineraler och spårämnen
Det anses totalt finnas 15 mineralämnen som är essentiella även om det finns fler.
Dels är det kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klor och svavel.
Samt åtta stycken spårämnen, järn, koppar, zink, mangan, selen, jod, molybden och kobolt.
Att hålla koll på alla dessa är inte så lätt.
I mitt kostprogram kan jag se vad jag får i mig i form av kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, järn, zink och selen. Det jag sknar mest är jod och svavel, det vore spännande.
Alla mineraler är såklart inte bra för kroppen i större mängd, det gäller tungmetaller som kvicksilver, bly, kadmium mm. Dessa kan samlas i kroppen och skapa problem på sikt.
Tack för ditt informativa inlägg! För något år sedan var det en på mitt jobb som delade ut ett papper där man kunde läsa hur långt man t ex skulle gå för att förbränna alla kalorier i t ex en bulle. Det var en rätt lång lista med olika livsmedel. För mig är det helt främmande att se på mat på det viset. Det viktiga är att man får i sig de näringsämnen man behöver och struntar i att äta eller minimerar det som inte är bra för en att äta. Men för många är det inte så enkelt att tänka på det sättet...
SvaraRaderaJag skulle helst inte räkna något alls. Jag var inne i kaloriräknandet förut och har nu tyvärr börjat räkna kolhydrater istället.
SvaraRaderaDet vore skönt att bara kunna äta sin mat och inte tänka så mycket.
Jag kanske kommer dit så småningom.
Mvh Siv
Det är självklart det jag strävar efter också.
RaderaJag har mitt dataprogram i en månad till och vill få ut så mycket jag kan av det.
Jag känner mig redan nu säker på att jag får i mig i stort sett alla näringsämnena, men det är skönt att kontrollera att man har rätt.
Det kommer nog att kännas lite tomt sedan, men det gäller att lita på sig själv.
Jag har funderat på om det finns något kostverktyg som visar omega 3/omega 6. Gräsbeteskött ska ju vara en bra källa till Omega 3 med en Omega6/Omega3 ratio på 3:1, men hur är det jämfört med tx lax? Och hur är det med fettet i nötter?
SvaraRaderaJag har hittat en bra sida Matkalkyl.se http://matkalkyl.se/livsmedel.php
RaderaOm man slår in ett livsmedel så får man makronutrienter, vitaminer, mineraler, fett mm.
Även Omega-6 till omega-3 kvot.
För odlad nosk fjordlax var det 0,2:1
Andra bra källor är makrill 0,12:1 och sill 0,16:1.
Vad gäller nötter så är det tyvärr som avokadon. De har ett gott rykte om att vara nyttiga, men innehåller mest enkelomättade fetter och alltså mycket omega6. Nyttigt enligt alla fettskrämda.
sötmandel 26,25:1
avokado 13:1
Jo jag misstänkte det om nötterna.
SvaraRaderaDen sidan har ingen info om gräsbetat kött vad jag kan se. Inte heller vild lax?
SvaraRaderaNej, det är nog nästan omöjligt att få fram fettkvoten för både gräsbetat kött och vild lax. Det kan variera väldigt.
RaderaVanligt butikköpt nötkött ligger någonstans mellan 3:1 och 9:1
Svenska livsmedelsverket hänvisar till nordiska näringsrekommendationerna och påvisar att "kvoten mellan omega-6 och omega-3-fettsyror [bör] ligga mellan 3:1 och 9:1, men det vetenskapliga underlaget för att fastställa en exakt kvot är förhållandevis svagt."
Det är ju bra att odlad lax har så hög kvot fortfarande. Är lite olustig över odlad lax annars, pga av antibiotika osv som dom ger fiskarna. Kanske får satsa på ekologisk lax (tyvärr dyrt!). Jag tycker det är lättare numera att hitta kvalitetskött än kvalitetsfisk. Kan inte äta makrill sedan jag fick matförgiftning när jag var liten.
RaderaSå utifrån omega 3/omega 6 halten så borde nötter och frön undvikas om man har inflammation/sjukdom? Dom är ju lite svåra för magen också.