måndag 1 april 2013

THE MS RECOVERY DIET


Ann Sawyer och Judi Bachrach  har skrivit en bok och delar med sig av sin behandlingsplan, som dramatiskt förändrat deras liv. De var båda väldigt dåliga i sin MS och har genom kosten blivit mycket bättre. De lever idag ett fullt normalt liv igen.

Jag har tyvärr inte läst boken och kommer inte kunna göra det heller. Jag är så yr och kan omöjligt läsa en hel bok, dessutom på engelska.
Jag kommer att sammanställa det jag hittar på deras hemsida och hoppas att jag uppfattat deras kostplan rätt.

Deras idé är att en viss sorts mat aktiverar immunsystemet, som i sin tur attackerar nervsystemet.
Maten orsakar inte sjukdomen, men kan skynda på processen. Detta kan stoppas genom att inte äta den här maten som aktiverar immunförsvaret och istället äta mat som hjälper kroppen att reparera sig.

Deras grund är att det finns fem vanliga "trigger foods" som kan trigga igång MS symptom.

Dessa är:
- mjölk
- spannmål som innehåller gluten
- bönor och baljväxter
- ägg
- jäst

Eftersom MS är en så komplex sjukdom så är de noga med att påpeka att även annan mat kan vara "trigger foods". Man får helt enkelt prova sig fram.

Maghälsan är väldigt viktig.
Tobak, kaffe, NSAID (treo, voltaren, ipren, mm), antibiotika och alkohol kan skada matsmältningssystemet.
Att läka ev leaky gut och att äta mat med mycket näring är väldigt viktigt.
Dricka mycket vatten, vara mycket i solen och motionera är andra viktiga saker de tar upp.
Frukt/grönt, mat med mycket antioxidanter, raw food och probiotika är mat som rekommenderas.
Dra ner på mättat fett och äta magert kött.
Få bort transfetter helt ur kosten.
Dra ner på socker.


Jag har hittat en lista på hur deras behandlingsplan ser ut.

The MS recovery diet

1. Behandla mjölk, spannmål som innehåller gluten, bönor, baljväxter, ägg och jäst som allergener och uteslut dem ur din kost.

2. Undvik all annan mat som du har identifierat som "trigger foods"

3. Dra ner på mättat fett, processerat socker, alkohol och kaffe. Sluta röka.

4. Ät fisk, kyckling utan skinn, viltkött eller annat fettsnålt kött och nötter som proteinkällor. Ät frukt och grönsaker som kolhydratkällor. Använd oljor som linfrö, oliv och solros, som är fleromättade och enkelomättade.

5. Dra ner på NSAID. Använd antibiotika sparsamt. Ät probiotika efter eventuell kur för att återställa maghälsan.

6. Tugga din mat ordentligt. Ät mycket frukt och grönt.

7. Ät mycket flavonoidrik mat som blåbär och körsbär.

8. Tillbringa tid i solen.

9. Se till att vila mycket.

10. Motionera.

11. Sluta stressa.



4 kommentarer:

  1. Det finns en hel del likheter mellan de olika dieterna. Att följa en diet slaviskt har jag för egen del svårt att tänka mig men det går att göra stora förändringar ändå. Jag är en bit på väg :-)
    Hoppas du haft en fin påskhelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det bästa är att tänka själv och plocka ut det man tror på. Jag tror inte heller att man ska följa någon diet slaviskt. Det går alltid att förbättra och spinna vidare på andras idéer.

      Vi har haft en underbart lugn och solig påsk!
      Nu har vi dessutom en hel påsklovsvecka kvar.

      Radera
  2. Det mesta låter bra, men jag funderar hur de tänkt när det kommer till fettet. Dra ner på mättat fett?

    Tack för en väldigt informativ och intressant blogg.
    Mvh Siv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det jag har funderat på också.
      Jag har ju inte kommenterat något på de här inläggen, men jag håller på och sammanställer ett inlägg om mina funderingar kring dieterna.

      Det jag har fått fram som svar på varför man ska dra ner på mättat fett(enligt deres bok)är att de följer dr.Swank http://en.wikipedia.org/wiki/Swank_diet

      Det är en gammal läkare som gav typiska råd om lite fett och mycket fiber, för ca 60 år sedan.
      Ett av hans argument till varför mättat fett är farligt är fettmyten nr1 - det kloggar igen kärlen.

      Jag tycker också att det mesta de föreslår annars låter bra men att dra ner på mättat fett tror jag t.o.m är skadligt.

      Radera