måndag 17 mars 2014

HAR GRAN CANARIA URSPRUNGSKOSSOR?

Vi brukar åka till Gran Canaria någon vecka varje vinter.

Något jag har märkt är att jag tål att äta ost där.
T.o.m. min sambo som kan få andningsproblem av ost här
hemma klarar av att äta deras ost.

Jag har självklart funderat på vad vi gör med mjölken här hemma
och hur vi kan förstöra den så.

Sedan läste jag det här inlägget.
Nu vet jag inte var hon har fått uppgifterna ifrån men det är en spännande tanke.
Man kan tydligen säga att det finns två olika sorters kor.
En del har muterats längre än andra.
Det är alltså själva mjölkproteinets kemiska uppbyggnad som ändrats.
Inte konstigt att vi reagerar på den nya sortens mjölk.
Hon skriver t.o.m att man sett att mjölken från mutationskossorna ökar risken
för både diabetes typ 1, hjärt-och kärlsjukdomar, schizofreni, autism och mjölkintolerans.

De kor som mer liknar ursprungskor finns främst i Asien, Afrika, delar av
Sydeuropa och på Island.
Gran Canaria ligger väldigt nära Afrika och hör till Sydeuropa.
De kan alltså mycket väl ha den gamla sortens kor på ön.

Det kan vara ett svar på mina funderingar.
Väldigt spännande!



Ur-painting.jpg
Uroxen är utrotad idag men dagens nötkreatur härstammar ifrån den.
Den hade mycket längre horn som många arter i Afrika har än idag.






3 kommentarer:

  1. Jag har sett ett klipp på YouTube som handlade om olika typer av kor och att det är just kaseinet på plats 6 och 7 som är största boven i dramat när det gäller mjölk. Där sades det att mjölk från får och get har samma typ av kasein som ursprungskon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det spännande! Håller på att läsa lite mer om detta.
      Har också läst ofta att get skulle vara bättre. Tyvärr känner jag inte att det (har verkligen försökt). Fungerar bra att äta någon gång men efter några dagar blir jag tröttare och lite mer spastisk i benen. Blir samma sak av vanlig ost.

      Radera
  2. Jag har hittat en del intressant när jag tittat runt!

    En intressant sak är att "Leaky gut" spelar in även i den här frågan.
    Det är först när casomorfin-7 (binds upp av A2 kossor) kan ta sig igenom tarmväggen och ut i blodbanan som det orsakar problem.

    Casomorfin-7 binder tydligen också väldigt bra till epitelceller.
    Fäster lätt i magtarm slemhinnan - en förklaring till "leaky gut".
    Fäster även lätt i näsa och hals vilket kan förklara varför man blir slemmig i halsen och täppt i näsan av mjölkprodukter.


    SvaraRadera