måndag 12 november 2012

BENBULJONGSVECKA ( Luleå 150,3 mil )

Den här veckan har jag haft en riktig benbuljongsvecka.

Anders och jag har sammanlagt gjort av med 9 liter benbuljong.
Jag har ätit benbuljongssoppa 1-2 ggr per dag, gjort en stor sats köttfärssås med benbuljong, hjärta och lever samt en lammgryta (alla recept finns under receptfliken).

I skelettet lagras mineraler som Kalcium, Magnesium, Fosfor och Zink. Genom att sakta koka ben och dessutom använda vinäger i vattnet, så drar man ut dessa mineraler och får en otroligt näringsrik buljong.

När man använder ryggrad, revben och lårben så får man även med benmärg. Benmärg är fett, nyttigt och innehåller mycket Järn.
Se till att benmärgen rinner ut i buljongen. Om den sitter kvar i benen så är det bara att peta lite med en gaffel så lossnar den lätt.

När man använder leder så frisätts Glukosamin. Det är viktigt vid bildandet av senor, brosk och ledvätska och behövs för starka och friska leder. Glukosamin i tablettform blir allt vanligare och sägs kunna lindra besvär vid reumatiska sjukdomar och artros. Att få i sig något naturligt är alltid att föredra.

Det exakta näringsvärdet på benbuljong kan man självklart inte säga, men att det innehåller en hel del nyttigheter kommer man inte ifrån.

Eftersom jag inte äter mjölkprodukter så är benbuljong en stor kalcumkälla för mig, resten av näringsämnerna är en bonus.

Jag borde genom den här veckan ha boostat mitt näringsförråd och går nu tillbaka till mitt vanliga intag av benbuljong igen. Jag har de senaste månaderna kokat benbuljong en gång i veckan och det brukar räcka till soppa flera gånger.

Otroligt gott är det i alla fall.








7 kommentarer:

  1. Att benbuljong är så nyttigt visste jag inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idén med benbuljong har jag också från dr. Terry Whals som varmt rekomenderar detta för ett optimalt näringsupptag och hjälp till att bli frisk från MS.
      Här är adressen till hennes blog http://www.terrywahls.com/_blog/Terry_Wahls'_Blog
      På bloggen finns massa nyttigt att läsa om.
      Hon har även youtube kanal
      http://www.youtube.com/user/FoodAsMedicine
      vilket är lättare om man har svårt att läsa.

      Radera
  2. Riktigt inspirerande blogg måste jag säga. Tycker om passion och total hängivelse, trots att det är något jag har svårt att göra själv. Men hur tänker du kring medicinerna? Långsiktigt? Hur vågar du stå utan dem? Står du helt utan medicin i dagsläget?

    SvaraRadera
  3. Ja, jag tog Betferon injektioner i ett års tid (2007)och mådde så dåligt. Hade influensa varannan dag i ett år och fick tillslut så dåliga levervärden så jag fick lov att sluta med medicinen. Det kändes som om jag fick tillbaka en bit av livet igen när jag slutade och bestämde mig för att aldrig pumpa mig full med gift igen.
    Idag äter jag inga mediciner alls, tar endast D -vitamin och omega 3 kosttillskott.
    Jag äter naturlig mat och försöker få i mig så mycket näring jag bara kan. Jag mår som sagt väldigt bra av det tänker på maten som medicin.

    SvaraRadera
  4. Väldigt intressant. Va hos min kraniella ostopat och hon berättade att en kollega till henne hade sagt att ryggmärgsvätska är väldigt nyttigt för oss med Ms. Hon sa att dieten är en superviktig del i sjukdomen. Nåt som våra doktorer inte alls nämner...inte min i a f. Men jag undrar kan man få tag på det på ett enklare vis än det du beskriver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte var man skulle kunna få tag i det, men det är super enkelt att göra själv.
      Man köper märgben, lägger i en stor kastrull, häller på vatten och en skvätt vinäger( vitvin el. äppelcider). Kokar upp och drar sedan ner på "ettan" och låter det puttra i ca tio timmar eller över natten. Sedan silar man av det och häller upp i tillbringare. Förvaras i kylen (vet ej hur länge, men en vecka går bra). Annars kan man hälla i mindre burkar och frysa in.

      Radera
  5. ok...d va så enkelt...Skulle t o m ja klara!! Får skaffa en stor kastrull. Men frågan ä ja skulle somna den natten, så ja väljer att gå upp tidigt en lördag!!

    SvaraRadera