söndag 22 april 2012

INTERMITTENT FASTA

Min sambo har länge tillämpat fasta. Han har då lagt in en 24 timmar lång fasta en gång i veckan. Något som jag också har intresserat mig för och provat på i olika former. Det har fungerat olika bra och jag hade inte riktigt bestämt mig om jag tyckte det var bra eller dåligt, tills nu. Jag har provat inermittent fasta i några månader och det har gått  jättebra. Bara man har en plan och vet exakt hur länge man ska fasta så går det mycket bättre. Man känner sig lugnare, lättare och blir fullständigt klar i huvudet. Det enda negativa är att man kan bli väldigt frusen, men att bädda ner sig med en filt och dricka te är inte helt fel.

Men vad är intermittent fasta?

Intermittent/periodisk fasta är en till flera kortare fasteperioder. Detta kan vara allt från en gång i månaden till flera gånger i veckan. Man får anpassa fastans längd och frekvens så den passar in i ens egen vardag. Det är viktigt att man bestämmer sig för exakt hur mycket och hur länge man ska fasta. Att göra ett schema kan underlätta. Man får självklart börja försiktigt och sedan trappa upp antalet gånger i veckan eller längden på fasteperioderna. Jag kommer att berätta hur jag gjort lite längre ner.

Men varför ska man fasta?

Ursprungsmänniskan hade varierad tillgång till mat. Överflöd av mat följdes av perioder av svält. I dag äter vi konstant i överflöd och svältperioderna kommer aldrig.
Den enda fasteperioden, som de flesta inte ens tänker på, är under natten när man sover. Då får kroppen tid att läka och reparera sig inför en ny dag. Men för att hjälpa kroppen lite ytterligare kan man införa lite längre fasteperioder så den verkligen hinner med att reparera sig.

Det fasta gör för kroppen:

- får mer tid att reparera sig och bygga nya celler
- kan lättare kämpa emot inflammationer och infektioner
- ta hand om gifter och driva ut dem ur kroppen
( inget av det här kan man självklart kontrollera själv, men det låter logiskt)


Lite man måste tänka på innan man börjar att fasta:

- KOSTEN.
Man måste först få ordning på kosten (ta bort socker- och stärkelserik mat) och se till att kroppen börjar använda fett som energi. Om man fortfarande är kolhydratdriven så får man ett svängande blodsocker och blir hungrig och grinig bara efter några timmar. Om kroppen däremot är fettdriven  så tar den energi från fettreserverna och man blir aldrig hungrig på samma sätt.
- MATINTAGET.
Man måste vara extra noga med vad man äter innan och efter en fasteperiod. Om man ser till att få i sig alla vitaminer, mineraler, antioxidaner mm. och äter bra protein och mycket fett så kommer kroppen vara nöjd under fastan. Annars kommer man självklart vara hungrig ändå och ha det svårt att klara fastan.
- SCHEMALÄGG.
Det är viktigt att ställa sig in på hur länge man ska fasta. Om man vet exakt när och vad man ska äta när man bryter fastan så blir det mycket enklare.


Jag har genomfört min intermittenta fasta i olika steg. Jag började för några månader sedan och har trappat upp sakta.

En lång natts sömn
Det första jag gjorde var att se till att sova ordentligt på nätterna. Om man slutar att äta några timmar innan läggdags och sedan sover länge så har man en bra fastaperiod att börja med.
Fasta 10-12 timmar

Flytta fram frukosten några timmar
Vi går upp 6:30 varje morgon under veckan för att barnen ska till skolan. Jag behöver egentligen inte äta något så tidigt utan brukar bara göra det av vana. Att flytta fram frukosten några timmar och gå upp och göra frukost bara till barnen, var jätte skönt. Efter att de gått till skolan så kunde jag sitta i lugn och ro och äta min frukost.
Fasta ca 14 timmar

Sen frukost eller brunch på helgen
Bara något så enkelt som en sovmorgon eller att gå ut och gå innan frukost gör att man fastar längre. Om man ser till att inte äta allt för sent kvällen innan och tar en brunch vid 11 tiden på förmiddagen så har man fått en bra fasteperiod.
Fasta ca 15 timmar

Hoppa över frukosten
Om man hoppar över frukosten så börjar man komma in på en lite längre fasteperiod. Det är nu det blir viktigare att ställa in sig på hur länge man ska fasta och bestämma ett klockslag när man ska avbryta (och helst vad man ska äta också). Det är så här långt jag har kommit och det har gått förvånandsvärt bra.
Fasta 16-18 timmar


Den här veckan som gått har jag hoppat över frukosten måndag - torsdag och alltså fastat fyra 17- timmars perioder. Det gick väldigt bra och frukosten på fredagen känndes helt onödig. På helgen tog vi dessutom sovmorgon på lördagen (fasta 14 timmar).

Jag vet inte om jag ska trappa upp fastandet något mer. Jag kommer stanna ungefär på den här nivån ett bra tag till i alla fall. Men det kanske blir någon 24- timmars fasta längre fram, bara för att prova och jämföra.

Men kan det inte vara skadligt för kroppen utan mat?

Det finns massor med teorier om hur länge man kan klara sig utan mat och när musklerna börjar brytas ner. Jag har hittat massa olika svar på detta men upp till 37 timmar verkar vara helt utan fara. Man måste självklart känna efter själv och fasta ska inte vara hunger och lidande, utan kännas bra.


En intressant undersökning jag stött på är http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2495396/?page=1. En 27-årig man fick 1965 i Scottland vara med på en övervakad fasta. Han vägde över 200 kg när han började och fastade 382 dagar i stäck ( drack vatten och fick vitamintillskott). Han gick ner 125 kg och levde alltså på sitt fett i över ett år.







1 kommentar:

  1. Tack snälla du för din kommentar hos mig. Blev glad det är alltid kul att lära känna andra med Ms.
    Det är intressant det här hur mycket vi kan påverka själv otroligt mycket tror jag.
    Kramar till dig

    SvaraRadera