EXEMPEL PÅ MAT

När man äter paleolistisk kost eller på svenska stenålderskost, så utgår man ifrån vad man åt innan jordbrukssamhället. Jordbruket kom för ca 10 000 år sedan och undernäring och svält blev allt vanligare. När man odlade sina egna grödor och födde upp boskap så blev födan mer enformig och näringsfattig. De paleolitiska människorna åt en mer varierad kost och hade tillgång till fler olika växter.

Sjukdomar som diabetes, hjärt- kärl sjukdomar och karies tros inte ha funnits tidigare heller, utan dök upp efter jordbrukssamhället.

Här tänkte jag ge lite exempel på hur måltiderna kan se ut om man äter efter denna tanke.

Det som är så skönt är att man behöver inga recept utan plockar ihop sin måltid lite efter vad man har.
Ett annat bra tips är att äta två- tre lika stora mål mat om dagen och det gör att alla exempel jag ger kan ätas som vilket mål man vill under dagen.

Jag brukar äta mer råa grönsaker, ägg, räkor, rökt lax mm till frukost och lunch men vill gärna ha varmt kött, fisk, eller fågel till middag med kokade grönsaker, men det är såklart olika hur man är.

Äggröra -äggulor, bacon, tomat, lök, paprika och gräslök

            Ugnsbakad regnbåge -sallad, gurka, paprika, rödlök och curry- och äppelmajonnäs

Wook - lax, räkor, vitkål, paprika, äpple, broccoli, curry, gurkmeja och kelp.


          Kycklingburgare (se under recept), sötpotatis, squash, champinjoner och rödlök


Ryggbiff, bacon, babyspenat och paprika.


Färgglad sallad- Färsk spenat, röd mangold, riven rödkål, svarta oliver, mango, morot, rädisor och ev. valnötter.

              Lammracks, sötpotatis, rödbetor, rödlök, champinjoner, sparris och getost.

Baconlindad kyckling, babyspenat, avokado, oliver och paprika.


Ugnsbakad makrill med citronpeppar, tomat - och löksky och kokt broccoli.


Babyspenat, avokado, rädisor, räkor, majonnäs och hackad rödlök. 


Färsk spenat, parmaskinka, melon och cashewnötter.


Helgrön sallad - färsk spenat, broccoli, avokado, gurka, sparris, gröna oliver och färsk persilja


                               Färsk baby spenat, skivad banan, frusna blåbär och mandlar.


 
                           Savojkål, kallrökt lax, majonnäs, riven rödkål och hackad lök.


Omelett ( ägg, vatten, lök, spenat, paprika, makrill), gurka och rädisor.

Ugnsgratinerad lax (dijonsenap, olivolja, vilök, rosmarin), rödbetor, broccoli och färsk spenat.


                               Köttbullar, coleslaw, färsk spenat och blandade oliver.


Varmrökt lax. broccoli, färsk spenat, tomat och strimlad rödkål.


Bacon inlindad kyckling, kokta rödbetor, stekt svamp och stekt kirskål (med en skvätt citron)


Lammfilé, omelett, broccoli, morot, stekta champinjoner och hackad rödlök.


         Ugnsgrillad kyckling, lättkokt sparris, getostfyllda champinjoner och strimlad rödlök.


Allis egna frukost
Färsk spenat, avokado, oliver, morot, falukorv ( jag skulle valt lax eller fläskkarré) och ringla över smält smör.

Ugnsbakad lax, rödbetor, morot, kålrot, rotselleri, rättika, lök, svamp, majonnäs och broccoli 

     
Varmrökt makrill, avokado, majonnäs, hackad rödlök, riven morot och rädisor.





19 kommentarer:

  1. Sitter här och nästan dregglar, ser sååå gott ut!! Och enkelt! Gör du egen majonäs eller köper du färdig? Kram Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Jag har provat att göra majonäs på olivolja och det blev jätte äckligt (som jag misstänkte). Jag äter helst inget annat än olivolja i matoljeväg, men i majonäs får det bli rapsolja om jag provar att göra det igen. Äter den köpta (gjord på rapsolja) men bara några matskedar och inte varje dag.

      Radera
  2. Du använder alltså ost trots att du skriver att du äter strikt? Äter du någon gång någon annan mejeriprodukt? Jag är mycket intresserad av det här med kostens inverkan vid MS.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag äter helst inte mjölkprodukter eftersom de innehåller Lektin. Hur mycket de innehåller vet jag inte och eftersom Lektin är ett växtprotein så måste det komma ifrån maten djuret äter och gå igenom hela djurets system innan det kommer ut i mjölken. Jag äter endast lite fetaost från får någon gång i veckan. Får äter bara gräs och borde därför få mjölk med lägre Lektinhalt. Det är bara min teori, men jag tycker det är gott och jag får i mig lite extra kalcium.
    Jag använder smör när jag lagar mat och i en del såser. Smör innehåller i stort sett inget protein och borde inte innehålla Lektin.
    För övrigt innehåller mjölk växthormoner (IGH 1) som är till för att kalven ska växa flera hundra kilo på ett år. Det tror jag inte är bra för någon att få i sig i några större mängder, särskildt eftersom även cancerceller växer av IGH 1.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!
      Tack för en inspirerande blogg! Jag är en journalist som gärna vill komma i kontakt med dig. Hur mår jag dig? Jag finns på petra@pomedia.se
      Vänliga hälsningar
      Petra

      Radera
  4. Jättevackra bilder. Sannerligen inspirerande! Lägg gärna ut fler! :)

    SvaraRadera
  5. Det finns en del nötter, getost och tomat med på bilderna.
    Idag äter jag inget av detta. Jag var inte lika strikt för att år sedan.

    SvaraRadera
  6. Hej Maria,

    Jag är också väldigt intresserad av din kost men det känns litet jobbigt! Alltså mjölkprodukter uteslutes helt, hur är det med bröd och mjöl överhuvudtaget, kaffe och vin? Tror du jag uppnår resultat med mångsidig grönsaks och salladskost + fisk? Alltså mycket lite kött. Borde allt vara ekologiskt?

    Kan du säga mig i vilken form av MS du själv insjuknat? Tror du att denna kost inverkar i alla former av MS?

    Taksam för svar!
    Heidi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag delar upp svaren och börjar bakifrån.
      Jag har enligt min journal möjligen sekundärkronisk progressiv MS. Vad det betyder är väl lite svävande.
      Det jag fick förklarat för 6 år sedan var att jag aldrig skulle bli bättre, men om jag hade tur inte sämre heller.
      Jag är som sagt mycket bättre i dag....

      Jag tror absolut att kosten kan inverka på alla former av MS.
      Fatigue uppträder hos många med MS oavsett vilken typ man har. Kosten har nästan helt tagit bort min fatigue och det är en väldigt stor sak.
      Vissa symtom (pga. plaqe) kanske inte hjälps på en gång, men om man håller ut...

      Radera
    2. Mjöl tror jag är det värsta man kan äta och att ta bort det till 100% är viktigt. Jag mådde bättre redan första året när jag i stort sett bara uteslöt spannmål (och drog ner på kolhydrater).

      Mjölk är nog bra att känna efter själv.
      Jag märkte stor skillnad när jag tog bort det mesta men fortfarande åt smör och getost.
      När jag tog bort det helt så mådde jag ännu bättre...

      Kaffe dricker jag varje dag och känner inte att det påverkar mig något negativt.

      Om vin vet jag inte riktigt vad jag ska tycka.
      Jag brukar ta ett glas till maten vid något speciellt tillfälle.
      Annars dricker jag inte alkohol.

      Radera
    3. Till sist grönsaker och fisk!
      Det tror jag är utmärkt.
      Jag går mer och mer åt det hållet.
      Äter i dag kött ca 5 av 14 måltider.
      Äggula äter varje däremot varje dag. Det innehåller väldigt mycket näring, så det kommer jag fortsätta med.

      Kul med så mycket frågor.
      Tack!

      Radera
    4. Tusen tack, Maria, för dina svar! Hoppas jag får återkomma igen då frågor dyker upp hela tiden.

      Hälsningar,
      Heidi

      Radera
    5. Självklart! Det är bara roligt och man får tänka till lite extra själv.

      Radera
  7. Hej Maria!

    Några frågor igen. Hur är det med nötter, ska man äta eller inte? Jag har läst både och.

    Är det ok med quinoa?

    Är det bra om jag gör själv t.ex knäckebröd bakat med mjöl av mandel och nötter som finns att köpa i hälsokostaffären?

    Tidigare har jag ätit blåbär med mjölk eller yogurt på vintern. Kan jag nu ersätta detta med något annat? Känns lite tråkigt att äta blåbär bara som sådana.

    Tacksam för svar igen!

    Heidi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Det är självklart individuellt och jag vet inte hur sjuk du är. Jag kan bara utgå ifrån mig själv.

      Jag har ätit nötter och mandlar och aldrig kännt att det skulle vara dåligt.
      Jag har uteslutit det i ca en månad nu och det är svårt att säga om det gjort någon skillnad.

      Quinoa har jag aldrig provat men jag vet att det kan korsreagera med gluten (uppträda som gluten i tarmen).

      Det är många som saknar det "krispiga" och bakar olika kex och käckebröd, vet jag.
      Jag brukar ta vitkålsblad och fylla med lax, majonnäs och lök eller bara med leverpaté och det blir krispigt och gott.

      Blåbär kan vara tråkiga att äta som de är, särskilt om de är frusna.
      Under min receptflik har jag lite olika förslag:
      Isiga blåbär (mandelflarn, kokosmjölk, kokos och frusna blåbär)
      Bärefterrätt (bär med smultäcke av ägg, kokosmjöl, kokosmjölk och kokosfett)
      De här äter mina barn ofta till mellanmål.

      Jag brukar också koka jätteenkel sylt.
      Den kan man äta som den är och jag brukar äta några matskedar om dagen.
      Mina barn brukar hälla kokos på sin sylt och äta det som efterrätt på kvällarna.

      Radera
    3. Tusen tack igen Maria!

      Radera
  8. Hej, vilken intressant blogg du har, har själv MS och slutade med bromsmedicin (extavia) för en vecka sedan, söker nu efter andra alternativ. Mår redan så mycket bättre, men är självklart rädd för nya skov, men har beslutat att ta nytta av dina terrier och pröva vad som passar mig. Tack igen.Helen

    SvaraRadera